2024-08-26
🐟 Tuna Bhel $148//大廚自創菜式[燭果](Kokum)屬於山竹類,味道酸酸甜甜,餐廳用的更是Chef Samaira 家族農場自家種的燭果吞拿魚粒完全沒有筋,很嫩,配合牛油果蓉,滑嫩程度更上一層樓❣️特別之處是加了香草和香料一起醃製,稍微帶辣,但絕不過於刺激,惹味開胃又不heavy,以頭碟而言很成功,成功地激起我食慾了🤣*Not Curry $188 套餐❣️非常豐富的set,有羊肉主菜,有炸麵包球和印度米飯,有配菜,加杯冰凍lemonade 🍋 //Lamb 羊肉燉得極軟腍😍 入口前有羊騷香氣,但入口又不覺得騷,醬汁濃郁溫和//Fugias 印度炸麵包球,不會乾身,口感煙煙韌韌//Basmati Rice 印度香米,米香明顯❣️質地鬆鬆散散但不乾身,好味呀//Chapati 印度烤餅 以醬汁蘸着吃//Kachumber 印度傳統沙律,有青瓜 🥒 洋蔥、蕃茄🍅和香菜,配玉米片吃都好清新//Corn Crisps 玉米片//Cabbage Fugath 椰絲+菜絲,伴飯吃可減輕膩感// Lemonade 😍爽呀*🍸masala fizz $138請bar tender 自由發揮
//大廚自創菜式
吞拿魚粒完全沒有筋,很嫩,配合牛油果蓉,滑嫩程度更上一層樓
Not Curry $188 套餐
//Fugias 印度炸麵包球,不會乾身,口感煙煙韌韌
//Chapati 印度烤餅 以醬汁蘸着吃
//Corn Crisps 玉米片
// Lemonade 😍爽呀
🍸masala fizz $138
請bar tender 自由發揮😉 融合了 masala tea,肉桂味和豆蔻味好突出,但仍然符合港人口味,不會有太突兀的香料感
甜品😍
其實我食完個主菜已經好飽 但聽完店員介紹又好想試甜品🥺🥺
店員見我咁糾結竟然請我食咗個
Shrikhand
因為係on the house所以賣相&大小當然唔係平時咁,我就唔post相了
質地似偏稠的乳酪,莓味好濃!加雜莓、紅莓醬、開心果碎等等,係清新香甜的收尾選擇❣️