2023-09-15
「曜」日式餐廳係一間位於銅鑼灣嘅日式割烹料理·私房菜餐廳,以提供精緻嘅日本料理聞名。餐廳環境舒適且具有氣氛同格調。店內嘅擺設同食具都帶有日本武士裝飾,營造出獨特嘅氛圍。店員安排我同朋友坐卡位,寬敞又雅緻。午市提供嘅御膳套餐價格從$188起,所有御膳都附有前菜、茶碗蒸同鯛魚湯。🔸花膠雞湯果凍配柚子酸汁:用日本武士公仔造型嘅器皿盛載,賣相精緻。將清雞湯製成果啫喱,並添加了爽口嘅花膠粒,搭配柚子酸汁,味道清新開胃。 🔸鯛魚湯:鯛魚湯使用多條黃腳立同金鯛魚頭熬製至少2小時,只加入鹽而無多餘調味料,具有豐富嘅魚香味同骨膠原。 🔸松葉蟹栗子茶碗蒸:這道茶碗蒸以嫩滑鮮蛋為底,上面鋪滿松葉蟹肉,配以大根蘿蔔熬製嘅芡汁,碗底則加入栗子蓉。口感鮮美,甜香滑順。🍣刺身定食 (10點) :刺身定食包括10款時令刺身,每款都非常新鮮肥美。其中有中拖、大拖、池魚、赤蝦、帆立貝、銀雪魚、鯖魚、金目鯛等。師傅會細心地講解,而且會將壽司由淡至濃味順序排列。🍱A4和牛丼:牛丼使用高品質嘅A4和牛,肉質柔軟,帶有濃郁嘅牛肉香味。醬汁甜美,搭配炒香嘅洋蔥,晶瑩飽滿嘅飯粒,組成完美嘅組合。「曜」亦提供晚市嘅omakase及會席
「曜」亦提供晚市嘅omakase及會席服務,客人可以事先致電預約並與主廚商討私人菜單,根據自己嘅口味同喜好定制菜單。