難得有機會返上海工幹,一如以往到機場前先準備機場三寶,1) 當然係回鄉証,2) 某某銀行信用卡,機場可免費兌換$15 以下雜誌,3) 當然係入得機場貴賓室嘅信用卡。事關飛大陸,尤其上海經常性地Delay,如果能夠舒適地任飲任食安躺在貴賓室沙發,可以容易打發時間。一進入禁區,已即時前往環亞機場貴賓室,幸運地竟然唔洗排隊,職員即時幫我登記,等都唔洗等已經入左貴賓室。唔知係唔係因為人太多,飲品消耗得佷快,即使擺起雪櫃,沒有一罐是凍的。至於食物,質素比兩年前下降了,馳名的魚蛋粉,魚蛋和魚片淡已無味,河粉似乎煮得太耐,一入口已融掉。雞扒肉好像沒有調過味,很淡。茄汁炒飯也因預熱太久已失去原有嘅炒飯香。唯一可取就是四季豆,仍保留了豆的鮮味。在這個舒適的環境下,如果能有更好的食物作伴,那就非常完美了。

2016-12-20
午餐