2020-08-24 739 瀏覽
之前唔知原來西灣河有依間cafe,search完發現評價唔錯一於趁週末黎試下。地鐵站行過黎其實幾近,不過因為位置喺後街,平時唔專登行過黎就難啲發現間鋪。餐廳環境真係算幾細,大概淨係容納到10人,好彩今次12點半黎到岩岩好有空位唔洗等。間鋪淨係做日頭,下午6點就關門。中午有lunch set,意粉選擇都幾多有11款可以揀,另外仲有漢堡同沙律(不過佢地主打都係意粉)我試左番茄肉醬意粉($75)配美式咖啡,另外都可以補差價叫其他咖啡,見其他咖啡會有埋拉花。雖然肉醬意粉係一樣好普通嘅野,但係見上到碟賣相好吸引,覺得佢嘅擺盤都幾靚,令我食慾大開。啲番茄醬好fresh,酸酸甜甜好惹味,意粉又煮得岩岩好,軟硬適中。而且不得不提肉醬同埋意粉分量都超多,好似食極都仲有咁。最後食哂意粉,仲有好多肉醬淨低🤣 朋友叫左個黑松露雜菌意粉($88),好多菇而且意粉索哂啲汁望落勁creamy,搞到我睇到之後都心諗下次再黎一定要試下先得。雖然環境空間有限,未必可以坐得耐同fd吹水,但係食物質素真係唔錯,見不斷都有客人幫襯,絕對值得黎試下👍
番茄肉醬意粉

2020-08-23