2015-02-25 1264 瀏覽
聯合興喺樂富已經開左好多年,本身喺圖書館旁邊,領匯將成個樂富改頭換面後先搬嚟而家嘅位置,分分鐘多左人流。雖然搬左新店,但地道風味依舊,都係非常「香港」。必食一定係滷水鵝。肥瘦適中,而且滷汁好香。有時出街食滷水鵝會有陣臭鵝味,但so far聯合興嘅鵝未令我失望過,絕對係鎮店之寶!另外推介係雞油豆苗。豆苗就一定要落多油先炒到架喇,但呢到炒出嚟唔會食到成口油,而且雞油味香,好獨特,有別於一般蒜頭炒。仲有烏頭,價錢唔係特別平,但夠肥兼有黃油!亦試過檸檬烏頭,相比之下凍烏頭出色D。而家仲有煲仔飯添啊!小店嘅好處就係,你同老闆講聲,就可以將孖腸變淨潤腸。

題外話/補充資料: 支持小店。如果唔係成個樂富就淨返連鎖餐廳嚕⋯⋯⋯