餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

炎熱o既假日午後,獨個兒去o左間文青café 度消磨一番。呢間位於荃灣工廈o既樓上餐廳,用上木檯木地板,亦種o左唔少真o既植物盆栽,鋪頭播住《I can’t help falling in love with you》,情調唔錯。我見到有情侶o係度領下計,亦有人帶埋notebook o黎做野。飯日午餐先有一客餐湯,係蕃茄忌廉湯。上檯o既時候,侍應話係o岩o岩煲好,竟然即叫即整,有d surprised,通常出面大部份餐廳都係一早煲好一大煲。佢飲落幾creamy,比飲開o既蕃茄湯或者羅宋湯味甜。主菜我揀o左蒜香辣椒海鮮意粉($108 未加一),配上紐西蘭青口同埋虎蝦。d 蝦肉尤其好食,虎蝦會比普通蝦o既鮮味更重,佢肉質結實彈牙,一碟有成三大隻可以慢慢品嚐。再加上兩隻青口,$100 頭成個套餐,感覺尚算抵食。意粉係我喜歡o既硬身口感,加入香蒜片去煮,辣度我俾微辣高一點,配上白肉海鮮剛剛好。餐飲點o左一杯凍flat white (半價加$15。如果叫一般奶茶咖啡唔使加錢),比latte 奶泡會較少,質感幼滑。不鏽鋼飲管o係揸住o既時候雖然都真係會幾凍,不過望住餐廳裝飾d 花花草草,又諗番頭先

蒜香辣椒海鮮意粉

餐飲點o左一杯凍flat white (半價加$15。如果叫一般奶茶咖啡唔使加錢),比latte 奶泡會較少,質感幼滑。不鏽鋼飲管o係揸住o既時候雖然都真係會幾凍,不過望住餐廳裝飾d 花花草草,又諗番頭先行過o黎時身水身汗,都覺得能為環保多出一分力,係值得。
flat white (跟餐加$15)

食完個意粉,慢慢坐下飲住咖啡。午餐可以加錢加小食或者甜品,o係稍後o既時間,我最後o益o左一客精選蛋糕(跟餐加$18)。蛋糕有四隻口味可揀,我o係草莓忌廉同宇治抹茶忌廉之間,叫o左後者。上面有住厚厚一層抹荼味栗子蓉,中間有d 紅豆,外面再瀋上抹茶粉同糖霜,香甜不膩。
蛋糕
宇治抹茶忌廉蛋糕 (跟餐加$18)

大玻璃以外,係條好繁忙o既行車天橋。然而可以靜靜咁坐o係bar 檯,食舊蛋糕,從裡面慢慢欣賞住外面o既來去匆匆;對比之下,更覺呢一刻自己悠閒舒適。
蒜香辣椒海鮮意粉
flat white (跟餐加$15)
宇治抹茶忌廉蛋糕 (跟餐加$18)