2017-05-17
同朋友原本去粉嶺行聯和墟,由於落雨,去到都無咩好睇,之後連想食果間cafe又唔招待非工廈員工,搞到無地方好行,是但食啲野就搭去沙田,行左好多商場,之後搵地方食,見呢間唔錯,又唔洗等位~每人叫一個自己想食嘅,唔加湯、沙律和飲品,因為是洋蔥湯,無想飲嘅衝動(≧∇≦)朋友1叫鮮三文魚菠菜鮮菌欖油意粉,三文魚好厚身,試了一啖,煎得好香口,朋友話意粉好多油,食哂三文魚和菜,食唔哂啲意粉了。朋友2叫左煙三文魚黑松露鮮菌意式燴飯,一上枱已聞到黑松露香,朋友慢慢食,竟然清哂,平時佢係食唔哂一碟飯/意粉,呢碟是正常分量,我諗認該幾好食喔!我就叫左燒汁鮮菌牛肉半熟蛋焗飯,好香好多芝士,燒汁比例剛好,牛肉又嫩,隻蛋黃生的,篤穿去撈埋啲牛和飯食,好juicy的感覺,飯量幾多下, 食剩了少少飯,我喜歡同人分享試多幾樣食物,不過呢2位朋友就異常,不會大夥兒分享食物,或許因為大家喜歡食的不太相同...水是有檸檬味,所以我地都無叫飲品,個人覺得整體食物都是幾唔錯,亦唔會食完口渴,反而吹水令我口渴,又坐得舒服,好啱朋友聚會食好野又慢慢嘆~