2023-09-16
星期五同老婆去銅鑼灣,想搵間野食,見到呢間好似評價唔錯就上左去食。無 book 位但去到walk in 等左陣就有得入。入到去空間唔大,大約坐20人左右。食物點了潮式滷水火鍋及潮式滷水拼盤(三餸:滷水鵝肉、慢煮鹽香雞及豬仔髀)。飲品點了鬼佬 Mojitos 及可樂。潮式滷水拼盤先到,原本幾有期待,一食發覺滷水鵝肉味道好淡… 鹽香雞都算滑但都係淡味,豬仔髀正常無乜特別。墊底嘅豆腐有啲酸味怪怪地。跟住覺得太淡想拎個辣椒油嚟點吓,等左五分鐘都見唔到個侍應,見到佢又唔得閒理我。辣椒油都正常嘅,普普通通。潮式滷水火鍋先大鑊。因為我地兩個人坐張二人枱,根本同時放唔到火鍋同拼盤,咁啱旁邊張枱無人,侍應就拍埋果張枱俾我地,點知十分鐘唔夠又有人嚟,要我地俾番張枱佢,個侍應話要拎走碟拼盤,我地唯有急急腳夾晒啲嘢落個碗度…火鍋食物有牛肉、墨魚、鴨血、牛丸及生菜,質素唔係差又唔係好。講番個火鍋個鍋本身係完全唔make sense嘅。底部用一個正方形燃燒物料去煲個鍋,但用10分鐘左右就會燒完,連煲滾啲水都有困難。個鍋啲水差唔多全滿,根本唔敢落咁多嘢食,驚啲水滿到走出嚟。換咗3舊燃料都食唔晒啲嘢,最後我唯有同侍應
潮式滷水拼盤(三餸:滷水鵝肉、慢煮鹽香雞及豬仔髀)
潮式滷水火鍋
潮式滷水火鍋
個鍋啲水差唔多全滿,根本唔敢落咁多嘢食,驚啲水滿到走出嚟。換咗3舊燃料都食唔晒啲嘢,最後我唯有同侍應講叫佢俾個碗我,我要減走啲湯。之後趁仲有火,急急腳全部嘢抌晒落去,咁先至叫做食得完… 唔太肯定有冇啲嘢其實未熟…
飲品正常,但杯鬼佬 Mojitos 收近八十蚊有啲貴。
叫埋單嗰陣,同咗侍應講之後,佢又要執枱接客帶位送餐, 十幾分鐘冇理我,之後我再同佢講佢先至走嚟埋單。雖然佢有同我講唔好意思,但都實在係等得太耐啦。
埋單兩人近七百,其實咁嘅價錢,大把其他潮州餐廳可以揀!唔使去一間坐得唔舒服、食物普通、體驗又差嘅餐廳。