2018-07-18
星期四晚,森仔做孝子,同媽媽二人撐枱腳。最後,決定去遠少少搵好野食,就去左荃灣e個美食天堂!在荃灣真係太多選擇,不過由於森仔都幾餓下,就去左食日式放題:大井町!大井町係大鴻荃灣中心三樓,佔有整層為用餐地方。所以,每張枱亦有足夠的空間,坐得十分舒服。同時,今次座位近窗邊可以望街景,晚上食滿有氣氛的。至於食物方面,種類好多,仲好貼心,把生既食物點餐紙放一邊,熟既點餐紙放一邊。我地叫左好食物試,甘等森仔我逐樣講下:火炙壽司火炙三文魚壽司:有燒過的香味,但燒得不夠熱,未至入口即溶。不過,對於三文魚控都係好正的!火炙左口魚邊壽司:如上一樣,有燒過,但未夠熱,不過咬落亦有口感同新鮮魚味。火炙蟹棒壽司:e個森仔最愛,蟹棒配上沙律醬甘燒熱真係好好食,食唔停口!火炙和牛壽司:牛肉味幾濃,但有d難咬開。同埋舊飯都幾大😂😂😂火炙芝士蝦壽司: 燒得唔夠,所以芝士未夠溶。不過芝士味幾濃,所以補左整體味道!刺身三文魚: 幾肥美同新鮮,但係未到好食到停唔到口😂😂帶子:幾鮮甜,但係有一兩件帶有微苦。甜蝦:鮮甜冇腥味,隻隻細細的,方便食。赤蝦:除了鮮甜冇腥味,口感比甜蝦更爽口,大大隻,正丫!中施羅:森仔既最愛之一,之前
最後,決定去遠少少搵好野食,就去左荃灣e個美食天堂!
大井町係大鴻荃灣中心三樓,佔有整層為用餐地方。
所以,每張枱亦有足夠的空間,坐得十分舒服。
同時,今次座位近窗邊可以望街景,晚上食滿有氣氛的。
我地叫左好食物試,甘等森仔我逐樣講下:
火炙壽司
刺身
三文魚: 幾肥美同新鮮,但係未到好食到停唔到口😂😂
帶子:幾鮮甜,但係有一兩件帶有微苦。
甜蝦:鮮甜冇腥味,隻隻細細的,方便食。
赤蝦:除了鮮甜冇腥味,口感比甜蝦更爽口,大大隻,正丫!
中施羅:森仔既最愛之一,之前食過勁新既施羅便愛上了果種入口即溶既口感。可是,此個令我蠻失望的,因為除了有渣外,還有未解好涷,只有雪味沒有魚味😭
玉子: 正常的玉子,森仔愛吃的😆
鮑片:森媽幾鍾意食e個鮑片,覺得幾鮮味,所以食完再食🙈
串燒
燒羊架:羊味十足,但不穌,仲好多肉汁!
燒靖魚:媽媽最愛,沒什麼骨,但又好好食!
燒海蝦:比想像中更有蝦味,同時很彈牙!😍😍
天婦羅🍤
炸蝦: 炸蝦好食酥脆,亦不會很熱氣的感覺
炸茄子:森仔最愛食茄子,所以食左幾件😂😂正正子
炸蕃薯🍠:森媽最愛,她很快食晒,孩子沒得食
焗之精選
焗蠔:e個正,蠔味幾重,再配上芝士來焗,感道更佳
焗帆立貝:帆立貝較細粒,同埋用左菠菜醬怪怪的🤨
焗薯容:這個森仔好鍾意食,辣辣地,又有薯味,味道配合得好好,足足食左2個😍😍😍
手卷
手卷都有5,6種,不過我只叫左海膽手卷。因為e個亦係森仔最愛既日本🇯🇵食物之一。海膽食落還算新鮮,不過個size就較大,會令人好快飽肚,所以森仔今次只係食左一個就收手🙈
果到仲設有甜品水果閣,讓人任拎唔嬲,森仔同媽媽試左好幾款,味道都不錯。特別係咖啡奶涷,眨下眼就冇晒,仲冇得refill 😭😭
不過,最後都仲有一人一杯既movenpick雪糕作最後的甜點🍮😆😆👍🏼👍🏼