2021-02-05 439 瀏覽
今日黎開長沙灣 決定搵間黃店好好食一餐 搵到既係呢間堅持每日新鮮自家製烏冬嘅烏冬店 - 鰹烏冬 即刻去試一試先去到都唔算多人 排緊隊嘅時侯店員俾咗餐牌同點餐紙我哋睇定有咩想食 都未揀好就已經有位喇餐牌主要分三部分 冷烏冬、熱烏冬同小食 自由配搭自己想食嘅組合 每個野食都有簡而精嘅介紹 方便大家落決定好傷心嘅係所有特別味嘅烏冬都畫咗 冇得揀 好想試大麥/海苔竹簾烏冬呀野飲方面有水同玄米茶 自助形式咁放係鋪頭最入面 拎野飲嘅同時可以順便係隔離拎埋餐具我今次嗌咗原味竹簾烏冬(冷)($46) 同味增焗鯖魚($36)我揀烏冬嘅時候堅持一定要揀過過冷河嘅烏冬 誓要食到非常煙韌嘅烏冬!! 果然鰹烏冬冇令我失望 真心出去唔會買到呢種質地嘅烏冬 唔係誇張 加埋佢個醬 仲有啲芝麻香 食落好清新 抵佢多人食嘅而小食方面呢 個鯖魚就係平時食到嘅日式鯖魚 好食嘅 但唔係道食都得 早知試骨付雞啦朋友嗌咗鰹魚清湯烏冬(熱)($46) 同天婦羅雞件 (4件)($42)鰹魚湯都係鋪頭嘅一大招牌 朋友話比起冷烏冬 熱烏冬都算煙韌但偏硬 湯底重鰹魚味但唔會好咸 除咗塊鳴門卷淋啤啤唔好食之外 成個麵都一流呀大大力推介天婦羅系

大大力推介天婦羅系列嘅小食 今次嗌嘅雞件好出色 雞肉嫩滑大大件 粉薄皮脆 下次黎要試埋其他炸物