我本來對車仔麵興趣不大,但室友喜歡食,身邊啲朋友都話呢間車仔麵好食,而且諗住順便去新開間759買八折凍肉,所以同佢行過嚟大角咀食。地點唔難找,成間舖有三個姐姐主理,人手唔係好夠,連排隊都係自便。大約晚上八點到,排咗二十分鐘就有位,而條隊就一直都咁長。排隊時就八八卦卦望下佢牆上貼咗幾張紙寫乜,就發現佢話自己係小食店,唔係主賣車仔麵。其實有麝自然香,又何須介意?更何況佢個車仔麵又唔係差。兩個人食咗百二蚊,唔使搭枱(俾咁嘅錢都好應該),地方都企理,乾淨,真係有別於一般車仔麵檔。樓面個姐姐好殷勤,都認得有尐街坊好耐無嚟食!坐低咗就開始睇有咩食,有三張點餐紙,一張係車仔麵,一張係小食,一張係飲品。車仔麵餸款式唔多,價錢偏貴,八蚊九蚊係普通腸仔蘿蔔類,牛腩要十幾蚊。張點菜紙寫明最少要兩餸一麵,所以入嚟食碗車仔麵就一定夠十四蚊最低消費。平時食車仔麵都係叫三四餸都係三十以內,所以見到價錢就只係點兩餢。點了蘿蔔芝士腸配河粉。見Menu寫蘿蔔無渣,就想叫嚟食!咖哩汁要了小辣不加腩汁,今次先試咖哩,再有機會先再試加腩汁。由入座點菜後開始計,差唔多等咗半小時才有食物上枱。有尐尐慢,但見佢得三個人在店內,所以都

平時食車仔麵都係叫三四餸都係三十以內,所以見到價錢就只係點兩餢。點了蘿蔔芝士腸配河粉。見Menu寫蘿蔔無渣,就想叫嚟食!咖哩汁要了小辣不加腩汁,今次先試咖哩,再有機會先再試加腩汁。由入座點菜後開始計,差唔多等咗半小時才有食物上枱。有尐尐慢,但見佢得三個人在店內,所以都只係可以等,催佢都應該無咩效果!等咗差唔到十幾分鐘,樓面個姐姐先話啱啱煮到我個碗無晒河粉,轉了米粉,亦都知到咗佢地真係一碗一碗慢慢煮。咖哩好香,小辣係真係少少辣,個湯底同個米粉好夾,下次應該可以試中辣。蘿蔔真係無渣,好甜好入味。芝士腸都唔係一般佳宝貨色,收呢個價錢算係誠意之作!米粉量都好足夠,唔會好似食其他車仔麵咁要加底。
車仔麵
我室友點了勁辣魚蛋,我覺得呢個魚蛋係同個辣字一丁點關係都拉唔上關係!

既然佢堅稱自己唔係車仔麵檔,係賣小食,咁當然要試小食啦。叫了魚肉碗仔翅同招牌魯肉餃。
個魚肉碗仔翅,要分開魚肉同碗仔翅講,個魚肉係絕對令人失望,係用唔辣魚蛋剪開就當魚肉!不過見佢係由22蚊淨翅變24蚊有兩粒剪開咗嘅魚蛋,就算啦。至於個翅,有別於街邊車仔檔嗰尐好似食粉漿咁,呢度個翅唔會太稠,有好多肉絲同木耳絲,口感好好,木耳絲好爽脆,加上肉絲,有啲似食蛇湯羹咁。佢用咗粉絲,而唔係用素翅都好有口感,值得推介,但係唔會再加魚蛋。
魚肉碗仔翅
魯肉餃44蚊八粒,26蚊兩粒,其實係覺得有啲貴,所以只叫四粒試下。嚟到就知佢收咁嘅價錢係咩原因,面頭撒上都幾多蝦籽,都有幾條西生菜在底下,賣相幾吸引!餃皮有尐厚,又唔係死實實嗰種隔夜餃,係有啲似北方餃咁,好有質感。一入口就有濃濃嘅蝦籽味,蝦籽亦都太霸道,完全蓋過魯肉嘅味道。令隻餃失色少少,基本上蝦籽味道咁濃,隻餃只要係好普通嘅肉餃就會係一樣。
魯肉餃
飲品,都好似有幾款特式飲品供應,今次試咗柑桔雪碧。
冰底同支裝雪碧分開上,店家自稱冰塊係Bonaqua嘅。杯內已經有幾粒柑桔,都好似好足料!味道中規中矩。
柑桔雪碧
店內還有其他特色小食,但係都未有機會試到。一來唔食麵驚唔夠飽,二來碗麵真係幾足料,所以都無咩空間叫其他小食!排隊要等,食物要等,價錢如果係食車仔麵真係貴貴地,如果食其他小食都尚算合理。
題外話/補充資料: 呀姐姐係一小時內同不同客都強調佢地唔係車仔麵檔!有少少煩!
2014-01-04
20 分鐘 (堂食)
車仔麵