2023-08-20 97 瀏覽
今日,經過餐廳,被八道菜廣告牌吸引,打算先看看餐牌,就走到接待的地方前,出聲問那個穿西裝的男經理,已經用完中文問、見佢無反應、以為拒聽唔明白、再用英文問他,可否看看餐牌。這位哥哥仔、居然可以一直扮睇唔到我地,我地一行四人、大大個人企拒前面,係無理由睇唔到、拒果種沉浸係自己眼前的ipad世界的傲慢無禮態度、完全係扮曬野(相信大家都試過去茶樓食野、明明服務員姐姐係你面前經過,拒都可以扮完全無視你舉起的手,直行直過)。這位哥哥仔完全係咁,更令人大開眼界係,之後,有一位女侍應,都係講英文的,走到經理旁邊、繼續無視四位站在門口的客人,和經理有講有笑,完全係繼續扮野睇唔到我地。咁既服務態度,完全係趕客,當時餐廳只有寥寥數人用餐,三分一都坐不滿,拒地果種扮睇你唔到既態度,完全係歧視亞洲人既果種態度。一間開係灣仔,賺本地香港人錢既餐廳、居然用咁既態度同方式、去對待客人。認真令人失望,一分鐘過後、距地真係講足咁耐、隻眼完全無望過我地。咁仲有咩好講?我地見唔對路,當然走人,大把餐廳可以選、點解要攞氣黎受?比錢買難受?!本身真係冇打算寫、但如此的服務態度,歧視的行為、真係令人難以接受、想在此勸喻,未去幫襯前

本身真係冇打算寫、但如此的服務態度,歧視的行為、真係令人難以接受、想在此勸喻,未去幫襯前,都可以三思。費事一肚子火出番黎。都係想舒舒服服食餐飯姐,大把選擇。

未入去,已經趕客,拜前面的垃圾男經理同垃圾女經理所賜。

2023-08-19
午餐