2008-06-06
係西環附近雖然有好多間食串燒,但個人比較中意去嵐川,雖然位置偏僻,但食物好就得啦!因為佢地所有串燒係由生燒到熟,唔係一早整熟或半熟再燒,所以好考師傅功力同睇啲設備掂唔掂。今次食既唔只串燒亦有叫其他野食,稻庭冷麵:幾好食!墨魚餅:個人唔太喜愛。青螺(又名翡翠螺):必食,啲燒汁好濃味。鱔:個人唔太喜愛。大蔥黑豚肉:個人唔太喜愛。鵝肝:外硊內軟口感好特別,必食。雞軟骨棒:必食。蝦:一般。鮑魚仔:必食。芝士雞翼:好味。帶子:必食。大墨魚:幾特別,因為出面未食過。茄子:OK!青椒仔:OK!冬菇:OK!雞泡魚乾:幾好食。蠔:OK!粟米:好食。同埋師傅有兩個,一個後生仔一個年紀大啲,個人覺得後生仔燒出黎既水準好好多,同埋佢比較會同客人溝通,咁至可以燒到客人既要求,咁樣好味&啱食既指數都會高好多。到食甜品時佢仲玩野,整左個燒雪米糍過我地食添,雖然賣相麻麻,但夠晒創意。整餐水準合格,但價錢就較為貴少少,服務生同串燒師傅反應幾快,只係地方細左啲,飯市時間人多時比較迫,建議夜晚十點後去,坐得舒服啲。
今次食既唔只串燒亦有叫其他野食,
稻庭冷麵:幾好食!
墨魚餅:個人唔太喜愛。
青螺(又名翡翠螺):必食,啲燒汁好濃味。
鱔:個人唔太喜愛。
大蔥黑豚肉:個人唔太喜愛。
鵝肝:外硊內軟口感好特別,必食。
雞軟骨棒:必食。
蝦:一般。
鮑魚仔:必食。
芝士雞翼:好味。
帶子:必食。
大墨魚:幾特別,因為出面未食過。
茄子:OK!
青椒仔:OK!
冬菇:OK!
雞泡魚乾:幾好食。
蠔:OK!
粟米:好食。