2017-06-22 116 瀏覽
今次去九龍城唔係食泰國菜,而係打邊爐。呢間係一間精品火鍋店,餐枱顏色以淺白木色為主,牆身就用上灰色,再上吊燈,有風格之餘俾人感覺乾淨舒服。食物選擇多,淨係牛肉都有6款,菜嘅種類亦好多,差不多講得出嘅菜都有!海鮮類嘅食物亦都佔咗三份一個餐牌。值得一提嘅係佢好多特色食品,例如: 黑松露翠玉瓜餃、海鮮蛋角等,喺一般酒樓或者火鍋店係搵唔到嘅。我哋叫咗: 冬瓜瑤柱湯底、手切肉眼邊肥牛(例牌)、澳洲帶子、黑松露翠玉瓜餃、三秒腐皮、唐生菜同埋魚蓉麵,仲有竹蔗芧根水。湯底先上,打開見到一片片有造型嘅冬瓜,見得到係花過心思去處理食材,瑤柱雖然細粒,但係數量多到錨極都有!呷一啖湯,清清地,正好中和一陣食咁多肉類嘅肥膩。先嚟個三秒腐皮,待應擺上嚟嘅時候已經有香味飄過,我隻手唔覺意掂到腐皮嘅時候發現原來仲係熱嘅,證明係即叫即炸,外型同口感都保持喺最佳狀態!帶子上枱時我數過,有8粒!而且粒粒直徑大過個5蚊銀,肉厚,甚至開邊後,厚度都有翻咁上下。就算係急凍帶子都好,解凍時間過長都係會腥,但佢呢隻帶子完子無腥味,雖然不及新鮮帶子,但都有淡淡鮮味。手切肥牛比機切好,因為有一定嘅厚度先有口感𡁻頭,牛肉切到起雙飛,唔會失

唐生菜同埋魚蓉麵,仲有竹蔗芧根水。
冬瓜瑤柱湯

三秒腐皮

帶子

手切肥牛比機切好,因為有一定嘅厚度先有口感𡁻頭,牛肉切到起雙飛,唔會失蹤於湯底𥚃。
手切肉眼邊肥牛

我哋仲叫咗火鍋店嘅特色餃,黑松露翠玉瓜餃。餃子熟咗之後,外皮呈半透明,餃皮薄嘅程度可想而知。咬落去餡料結實,黑松露嘅香味隨即一湧而上,估唔到黑松露同中式水餃係可以咁和諧地配合。
黑松露翠玉瓜餃

魚蓉麵,原本以為係白色魚麵,吱出嚟先發現原來係鯪魚肉,鮮味 Level UP!
魚蓉麵

最後想講嘅係竹蔗芧根水,清清地唔會死甜,真係覺得飲完好清涼。
竹蔗茅根水

估唔到打邊爐可以驚喜處處,一定會再去!

2017-06-21
冬瓜瑤柱湯