2019-06-30
粉中啲食肆都開得嘅靚,其中呢間越一我自己都幾鐘意。尤其是呢排好熱好焗真係想食啲清新啲嘅嘢,越南菜啱晒呀!特飲就唔少得啦,熱到咁樣!!青檸疏打,三色冰,薏米水,正呀涼透心!老友去到邊度都係食海南雞,而佢話,粉嶺嘅海南雞,呢間水準排第二高!咁都幾高㗎喇,佢好少會讚嘢好食㗎。生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔錯!牛肉份量都多嘅,夾埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!湯頭幾好,見到都覺得唔油膩,甜甜地,調味對胃唔口渴,可以飲清碗!香茅豬扒撈檬又係必食,塊豬扒大到要Share比啲男同事先食得晒!乾花生蒜粒夠多,我覺得酸蘿蔔絲就少咗啲,欠咗少少酸勁。呢度嘅魚露都係偏淡嘅,咁食就健康啲,但係好鐘意酸嘅我就覺得如果再重口味啲就更加好。豬扒真係好厚切㗎!煎得唔錯,香茅味就弱少少,不過最近食過咁多地方嘅香茅豬扒,都係香茅味弱,唔知係咪香港香茅貴?今日5個同事一齊食,就叫多咗個避風塘Style軟殼蟹試下。嘩~好大碟,係好大碟!我都未見過咁大隻軟殼蟹!!我諗呢度起碼都有兩三隻,好多肉,唔係出面得個殼得啲炸粉嘅質素,超正!啲避風塘用來撈落啲撈檬度好正,辣辣地咁!整體嚟講,抵食嘅,晚飯時間講真間間都差唔多錢㗎喇,咁
生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔錯!
牛肉份量都多嘅,夾埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!
今日5個同事一齊食,就叫多咗個避風塘Style軟殼蟹試下。嘩~好大碟,係好大碟!我都未見過咁大隻軟殼蟹!!我諗呢度起碼都有兩三隻,好多肉,唔係出面得個殼得啲炸粉嘅質素,超正!啲避風塘用來撈落啲撈檬度好正,辣辣地咁!整體嚟講,抵食嘅,晚飯時間講真間間都差唔多錢㗎喇,咁揀間啱食會開心好多。