2017-08-13
家人飯癮大作話想食鮑魚喎!翠園食物標榜不添加味精,而最近匯豐信用卡有幾個套餐有優惠,就去試吓啦!幾款套餐之中鮑魚宴折扣最少,得85折,六位用星期六、日公假$1173。附送鮮橙汁或啤酒先嚟芝士上湯焗原隻大花蝦,花蝦size 都幾大,約10cm長,麵底夠咬口,味道剛剛好呢味叫古法桂花炒魚肚其實係魚肚炒蛋,味道ok ge 雞蛋係我最喜愛食物之一,但炒碎蛋我唔鍾意...而魚肚亦係細細粒....呢粒墨魚丸嘅樣係胡麻山葵脆炸蝦丸,其實都幾有創意,但山葵味道太濃,會蓋過蝦肉鮮味...咁我唯一諗到要咁整嘅原因係雪蝦唔夠味嚟到主菜啦~嘿嘿,因為主菜太受歡迎,影唔切全相鮑魚唔算大,勝在稔身得來有咬口,連食嘢唔多咀嚼嘅人都唔怕哽親,花菇大大粒煮到好稔入味呢味家鄉大盆魚,我都係第一次咁食魚,因為酒樓多數提供炒斑球呀,蒸魚多,咁食又ok wor, 魚湯好鮮甜!比冬瓜盅更甜~魚蛋都好爽口彈牙以前初出茅廬喺佐敦返工,至愛某餐廳薑蔥霸王雞,夠咸夠滑,又可能係一種情懷啦,至今仍然念念不忘所以對呢味菜有d 期待。而翠園呢道蔥花醬油雞亦無令我失望,咸味適中,濃濃豉油香,雞肉亦夠滑可惜最近有感要減肥,無法將滑滑雞皮都食埋最後
幾款套餐之中鮑魚宴折扣最少,得85折,六位用星期六、日公假$1173。附送鮮橙汁或啤酒 先嚟芝士上湯焗原隻大花蝦,花蝦size 都幾大,約10cm長,麵底夠咬口,味道剛剛好 呢味叫古法桂花炒魚肚其實係魚肚炒蛋,味道ok ge 雞蛋係我最喜愛食物之一,但炒碎蛋我唔鍾意...而魚肚亦係細細粒.... 呢粒墨魚丸嘅樣係胡麻山葵脆炸蝦丸,其實都幾有創意,但山葵味道太濃,會蓋過蝦肉鮮味...咁我唯一諗到要咁整嘅原因係雪蝦唔夠味 嚟到主菜啦~嘿嘿,因為主菜太受歡迎,影唔切全相鮑魚唔算大,勝在稔身得來有咬口,連食嘢唔多咀嚼嘅人都唔怕哽親,花菇大大粒煮到好稔入味 呢味家鄉大盆魚,我都係第一次咁食魚,因為 酒樓多數提供炒斑球呀,蒸魚多,咁食又ok wor, 魚湯好鮮甜!比冬瓜盅更甜~魚蛋都好爽口彈牙
以前初出茅廬喺佐敦返工,至愛某餐廳薑蔥霸王雞,夠咸夠滑,又可能係一種情懷啦,至今仍然念念不忘所以對呢味菜有d 期待。而翠園呢道蔥花醬油雞亦無令我失望,咸味適中,濃濃豉油香,雞肉亦夠滑可惜最近有感要減肥,無法將滑滑雞皮都食埋 最後係瑤柱杞子泡菜苗,色澤賣相滿分,個人偏好荳苗,但近年翠園都用蘿蔔苗代替,是成本因素? 甜品係鮮奶椰汁糕中間果層有碎粒馬蹄(?)好爽口,兩邊椰汁香滑,令人回味無窮
最後想補番冬瓜盅感想,因為由侍應分配無機會影,冬瓜盅內有帶子、菇等,都夠甜,但相對魚湯較遜色。埋單連加一每位$200左右。