2021-08-30
最近天口甘㷫 一時又落雨甘 超悶焗🥱 想吃點開胃的菜式 碼頭附近新開左間越南餐廳「一越越南餐廳」 兩小口放工之後仲為兩餐諗爆頭咩 一於開定冷氣叫個C6放工買個外賣返屋企慢慢歎喇~💛春卷撈檬💛一講起越南菜 緊係食個撈檬喇 呢度個檬粉唔會太碎 個春卷仲整得好香 撈埋酸甜汁同埋炸蔥、蒜粒等配料 超夾 超醒胃呀! (個C6都抵讚既 識要多包魚露呀 食撈檬緊係要夠汁先得嫁喇)仲要撈檬個汁唔會話太搶味 酸酸甜甜 味道岩岩好! 絕配! 💛生炸雞翼 軟殼蟹💛嘩 小驚喜!完全係堂食水準! 有圖有真相 勁吸引!呢個雞翼拎到返屋企 仲係好熱㷫㷫呀!D雞翼仲好大隻添 好夠肉 唔係發育未健全既雞仔🐥外皮脆卜卜!入面啲肉好滑 又啖啖肉 一咬落去啲肉汁出晒嚟!而個軟殼蟹🦀絕對唔係水汪汪 又無油林林 完全無腥味 薄薄一層既炸粉 KEEP到咸香酥脆的軟殼蟹Tim埋絕配既泰色辣醬 超正呀💛 蔗蝦💛係啖啖蝦肉呀 🍤肉質厚實 Ummmm⋯一開始諗緊條蔗係咪做下配襯 令成件事睇落靚仔d甘炸點知食食下C6叫我試下咬開佢 原來係會食到清甜既蔗汁 最後兩公婆愈咬愈起勁lol 🐼整體外賣自取都幾方便,都好快出到餐,食物新鮮又夠晒熱,下
💛春卷撈檬💛
一講起越南菜 緊係食個撈檬喇
仲要撈檬個汁唔會話太搶味 酸酸甜甜 味道岩岩好! 絕配!
💛生炸雞翼 軟殼蟹💛
嘩 小驚喜!完全係堂食水準! 有圖有真相 勁吸引!
入面啲肉好滑 又啖啖肉 一咬落去啲肉汁出晒嚟!
Tim埋絕配既泰色辣醬 超正呀
💛 蔗蝦💛
係啖啖蝦肉呀 🍤肉質厚實
整體外賣自取都幾方便,都好快出到餐,食物新鮮又夠晒熱,下次encore 絕無問題laaaa!
碼頭⛵️街坊之選!