2022-07-25 101 瀏覽
我諗大家茶餐廳都食得多,但係如果集合咁多種食物:港式美食、中式小炒、家常小菜、雞煲火鍋、水煮魚、煲仔飯、點心⋯真係講得出嘅地道菜式都有,呢間「新南苑」真係臥虎藏龍,有啲驚喜。今晚就點咗幾個小菜:剁椒蒸魚雲🐟切碎嘅辣椒🌶️令到成碟餸唔算太辣,魚肉非常滑身,係個汁略嫌鹹咗少少🤏🏻,鍾意食濃味嘅朋友可以試吓。我覺得最驚喜係有腸粉做配菜,煙煙韌韌有口感。椒鹽鮮魷炸到脆卜卜嘅外皮,都無阻魷魚🦑嘅彈牙,加上少少香蔥,非常惹味。重點係份量都幾多,椒鹽鮮魷用嚟送飯真係一流。蝦醬通菜炒牛肉通菜爽口、牛肉嫩滑,同蝦醬簡直係完美嘅配搭。本身天氣熱熱地都唔想食太多飯,遇上呢個餸真係白飯都食多兩啖。整體來講啲小菜都係水準之作,不過味道比較濃郁。如果鍾意食清淡嘅朋友不妨試吓叫幾個點心,餐廳點心嘅款式都好多。一大班人仲可以試埋雞煲,之後黎個打邊爐都唔錯。環境都企理乾淨,重點係價錢唔算貴,兩個人叫咗三個小菜、兩碗白飯、兩杯港式特飲埋單都只係二百幾。

今晚就點咗幾個小菜:

剁椒蒸魚雲🐟