2022-02-14
【熬製十二小時湯底🍜泰國船麵】元朗人氣泰國船麵「阿叔泰麵」湯底以新鮮牛骨熬製,非常濃郁!牛腩有3條,口感未至於一啖就爛,入味,但略嫌不夠淋,而且油感太多,可能因外賣分湯關係,湯底僅僅微溫,導致油塊形成,一啖落去成咀油覆蓋咀唇感覺。牛丸有3粒,咬口,無乜牛味。有齊白醋、砂糖、辣椒粉、魚露,可以自行調配自己的口味。店中裝潢自然與一般泰式食店與別不同,份外活潑又年輕有生氣。✏✏✏✏✏✏✏👅味道:7/10🌌環境:7.5/10👍🏻推薦:7/10______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作牛肉船麵 (💝7/10) $52 openrice外賣優惠 (原價$60)Overall以船麵standard而言,不過不失____________________________________________________________(📍元朗) 阿叔泰麵元朗西菁街
元朗人氣泰國船麵「阿叔泰麵」湯底以新鮮牛骨熬製,非常濃郁!
牛丸有3粒,咬口,無乜牛味。
有齊白醋、砂糖、辣椒粉、魚露,可以自行調配自己的口味。
店中裝潢自然與一般泰式食店與別不同,份外活潑又年輕有生氣。
✏✏✏✏✏✏✏
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
Overall以船麵standard而言,不過不失
(📍元朗) 阿叔泰麵
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖