2018-08-13
朋友喜歡吃鐵板燒, 常常打聽那裏有吃得過嘅鐵板燒, 上網找到 有新開嘅鐵板燒喺佐敦區。 價錢好合理, 每款由四百幾到七百幾每位, 最重要食店 大廚仲係老闆, 質素絕對有保證。 座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看鐵板燒。先來前菜煙燻鴨胸沙律。清清地 沙律菜爽脆又冰涼, 配合一串煙燻鴨胸很滋味。三點刺身有赤蝦,三文魚和八爪魚。 個人覺得三文魚唔算鮮甜, 反而赤蝦餃鮮甜而蝦頭仲有好香嘅蝦膏。A5和牛北海道原隻粒貝 套餐 $780 (一人前) 主菜係A5和牛薄燒( 牛種每天不同, 有宮崎,熊本,松阪,近江,飛驒鹿兒島。。)薄片的和牛已一份份放好, 大廚同時間處理多份套餐, 和牛稍微煎香, 放入炸蒜香蔥, 再極速捲好, 放上帶少少甜嘅麵包上。 和牛薄卷入口即溶, 配合炸蒜和香蔥, 感覺美妙。 北海道原隻粒貝粒貝原個殼就放在眼前, 把粒貝炒香, 師傅再另煮一些醬汁, 加入檸檬和牛油, 再把已分好嘅蟹籽,青瓜與粒貝同炒, 非常惹味, 又吃到粒粒爆開嘅蟹籽。慢煮法國鵝肝伴時令水果看見厚厚的鵝肝放在鐵板上, 令人十分期待。 大廚先蓋上圓蓋 焗一會,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 還有黑醋
座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看鐵板燒。
先來前菜煙燻鴨胸沙律。
清清地 沙律菜爽脆又冰涼, 配合一串煙燻鴨胸很滋味。
三點刺身
A5和牛北海道原隻粒貝 套餐 $780 (一人前)
北海道原隻粒貝
慢煮法國鵝肝伴時令水果
看見厚厚的鵝肝放在鐵板上, 令人十分期待。 大廚先蓋上圓蓋 焗一會,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 還有黑醋汁, 平衡了油膩嘅鵝肝。 鵝肝香味濃郁幼滑, 雖然邪惡但真抵受不住誘惑, 厚厚的鵝肝瞬間ko了。
套餐中一個"食事"絕對少不了。 大廚加入了 黑松露同炒, 加入了蛋汁嘅炒飯 慢慢炒至乾身, 還加入大量香蔥 ,米飯粒粒分明, 絕對是精彩用心嘅炒飯, 見每位客人都 睇得如痴如醉, 對炒飯味道讚不絕口!
S2鐵板 紙包蜆湯
簡單如一個蜆湯都甚具噱頭。 選用了特製煮食袋, 可以放在鐵板上煲滾個湯。 不消一會個湯已經煮好, 店員會剪開個袋, 熱辣辣嘅湯好清澈好好飲, 材料新鮮, 蜆肉肥美, 昆布味道唔錯。
燒野菜
主要有洋蔥絲,蘿蔔和椰菜, 爆炒得很惹味唔會過腍 又唔會過硬, 再灑上 炒香嘅芝麻, 口感味道同樣超讚!
精選季節性甜品
忌廉泡芙。 雪到凍冰冰嘅泡芙很適合鐵板餐之後品嚐,perfert !
每款菜式上菜時間 恰到好處, 眼睛好忙, 尤其坐正係大廚前面嘅位, 個人廚藝表演真係目不暇給。今晚超滿足我覺得好抵食 而且 仲要好好食。