2020-04-09 1613 瀏覽
以前返學,一放學就會同啲同學圍威喂,最鐘意就係去大排檔食晚飯,貪平、貪方便得黎又坐得耐,吹水一流🗣! 呢間位於北角渣華道街市樓上嘅東寶小館,個躲響到飛升國際,有唔少遊客黎香港,必食之選,傳聞話你早一個月訂位,都未必食到,可想而知,佢個躲幾咁犀飛利👀,真係唔係你有錢都食到咁,做大排檔做到好似酒店咁落曬booking,我真係第一次聽。聞名不如見面,既然講到個躲咁響,咁就真係要試下佢係咪傳聞中咁好食🤨? 當日平日黎,收咗工約咗友人係北角食飯,抱著食到就食嘅心態,去到大概8時多、9時,又鬼咁好彩有二人位,終於有機會比我試到究竟有幾好食? 由於佢係市政街市樓上的熟食中心,環境十分街市大排檔般狹窄,一定唔會係酒店咁寬躺,勝在氣氛就搭夠,大電視📺掛在店舖嘅中間,播放著不同嘅懷舊金曲,店員傳菜時都手舞足蹈,不過,無環境氣氛點正都好,食物質素先最為重要🤗。 薑蔥爆鯇魚骨腩 $128 (6/10)薑蔥汁甜甜地,味道還好,鯇魚腩炸得唔夠,未夠鑊氣。 敗家仔炒飯 - 瑤柱帶子蝦仁炒飯 $98 (6/10)瑤柱絲偏碎,瑤柱香味容易入到炒飯入面,帶子同蝦細細粒,不過幾爽口👍🏻,配芥蘭個樣好好睇睇咁,飯都炒到一粒粒

薑蔥爆鯇魚骨腩 $128 (6/10)
薑蔥汁甜甜地,味道還好,鯇魚腩炸得唔夠,未夠鑊氣。
薑蔥爆鯇魚骨腩

敗家仔炒飯 - 瑤柱帶子蝦仁炒飯 $98 (6/10)
瑤柱絲偏碎,瑤柱香味容易入到炒飯入面,帶子同蝦細細粒,不過幾爽口👍🏻,配芥蘭個樣好好睇睇咁,飯都炒到一粒粒乾身,中規中矩啦😐。
敗家仔炒飯

涼瓜炒苦瓜 $98 (6/10)
走油炒嘅關係,苦瓜都幾油,不過上面嘅配料,係切碎嘅冬菜,以及炸蒜,幾香算惹味🙂。
涼瓜炒苦瓜

食到飽飽,待應會就送咗一人一碗薑汁涼粉,幾香薑汁味,甜甜地,幾好食,尤其食完油膩野,都幾清爽。兩個人三碗餸$324,加5%,$340,以大排檔黎講,價錢偏貴。雖然食物都算大碟,不過味道未算吸引,質素普普通通,食完我同朋友,都覺得特別口渴,可見呢間大排檔食嘅唔係質素、味道,係名氣同氣氛,個人認為一啲都唔抵食,亦都唔值呢個價。
薑汁涼粉

薑汁涼粉