2017-07-31
一齊共事咗4年嘅好同事離職了,非常不捨得,難得她轉到新嘅工作環境,都不忘搵我食飯傾吓偈,當然要請佢食好啲!呢間soul9+,喺正北角站出口,門口卻喺係住宅大廈嘅後巷,方便得來又有啲隱秘,真係啱哂我地收工容易去到,又可以享受個清靜環境吹吓水。呢日星期一晚人流唔多,餐廳內部裝修以藍色為主調,牆上掛著不同的裝飾物襯托破舊木紋的餐桌,帶出簡單而原始的格調。我地兩個女仔,食唔到好多嘢,點了三款食物。黑松露.海膽.鵝肝芝士意大利飯$128率先上碟,點嘅時候真係冇諗過係分開三種口味,真係幾有新意,而且三款出嚟嘅效果都唔錯。當中我覺得最好嘅係鵝肝,煎得夠香脆,軟身嘅鵝肝配上煙韌嘅飯口感同味道都一流。白酒橄欖油焗燒春雞配燒汁薯菜$128,春雞嘅size都好大,雞皮覺得好香脆,薯條都係即炸嘅,除咗雞胸之外其他部位嘅肉都很滑。原本想叫佢個招牌菜煙燻鴨胸杯,可惜冇得賣,我哋就轉左要蟹肉沙律粟米片$88,點知真係相當有驚喜!蟹肉沙律非常足料而且調味剛好,啖啖都有大量新鮮味蟹肉,香草檸檬醬好醒胃,啱哂宜家呢個悶熱天氣,我同同事都大力推薦呢道必點菜色!😍我地兩個養生女生亦都好欣賞西餐廳有紅棗蜜飲,養顏又保身嘅選擇。
難得同事都喜歡這裡的食物,價錢又相宜,下次再同朋友傾心事,都會再來這裡🙂