2019-08-10
今日入元朗食好西~㨂咗一家新開的蒸海鮮食店,正是我杯茶~價錢合理,雖然店面不大,但服務殷勤~卡位皮椅也坐得舒服~而且仲有個貼心的層架放食物~除海鮮外,仲有一般火鍋配料,仲有較低價嘅套餐添~套餐由$198~$388不等,我揀咗個中價價位的海鮮套餐~材料有蝦、奄仔蟹丶澳洲龍蝦丶鮑魚丶北海道元貝丶澳洲青口丶南海貴妃蚌,新鮮蔬菜,配埋個乾瑤柱南瓜粥底。首先會放咗粥底材料在鍋底,在將蒸架蓋於面~咁就可將海鮮精華盡收於底~第一位上場的是奄仔蟹,蒸六分鐘已經食得~不但蟹膏多而且肉質鮮甜,食一隻確係已猶未盡。再來澳洲龍蝦,龍蝦半隻,也是鮮甜爽口~肉質實厚Q彈,因為夠新鮮,脫殼倒是容易致極一口咬下,幸福感滿分~之後就係貝殼類粉墨登場,青口丶貴妃蚌同帶子~還是只能用鮮甜來形容,清潔乾淨且沒有比本來有微微海水咸香味道,不用點醬汁已經好好食。最後上埋海蝦同鮑魚,海蝦夠大隻,鮑魚夠爽口又厚肉,還是甜味無比是也食完主角,先蒸D蔬菜清清喉嚨~再食埋個精華粥,飲埋可樂,就飽足嚐餐。溫馨提示下,套餐係其間限定,星期一至五供應,仲免收加一,份量足,值得一食再食~
㨂咗一家新開的蒸海鮮食店,正是我杯茶~
價錢合理,雖然店面不大,但服務殷勤~
卡位皮椅也坐得舒服~
而且仲有個貼心的層架放食物~
除海鮮外,仲有一般火鍋配料,仲有較低價嘅套餐添~
套餐由$198~$388不等,我揀咗個中價價位的海鮮套餐~
首先會放咗粥底材料在鍋底,在將蒸架蓋於面~
咁就可將海鮮精華盡收於底~
第一位上場的是奄仔蟹,蒸六分鐘已經食得~
不但蟹膏多而且肉質鮮甜,食一隻確係已猶未盡。
再來澳洲龍蝦,龍蝦半隻,也是鮮甜爽口~
肉質實厚Q彈,因為夠新鮮,脫殼倒是容易致極
一口咬下,幸福感滿分~
之後就係貝殼類粉墨登場,青口丶貴妃蚌同帶子~
最後上埋海蝦同鮑魚,海蝦夠大隻,
鮑魚夠爽口又厚肉,還是甜味無比是也
食完主角,先蒸D蔬菜清清喉嚨~
再食埋個精華粥,飲埋可樂,就飽足嚐餐。