2019-12-30
約左朋友係深水埗見面,佢介紹話呢間小店既水餃好食,所以就過左黎試下。話時話都好耐無食鳳城水餃,多數係街食粉麵都係食雲吞多,唔係好多地方有賣鳳城水餃,所以我都幾期待。平日未到夜晚食飯時間,人唔算好多,但keep住都半滿狀態。我地睇menu揀左好耐,叫兩碗又驚太飽,所以最後叫左四餸瀨粉加份韮菜豬紅share。先黎韮菜豬紅,豬紅份量好多~~~韮菜當然都好多啦哈哈。勁鐘意食豬紅既我覺得好好食~個湯底稍為咸左少許,不過豬紅幾新鮮,唔會一patpat,食落口都幾香。然後到四餸瀨粉,佢既鮮製瀨粉同平時快餐店食到既唔同,佢係比較粗,無咁透明,似係彈牙版既烏冬咁。每條都粗幼不一,睇得出真係小店自家製,呢種感覺幾好,唔係出面咁易食到既野。鵝腸一啲都唔腥,清潔得好乾淨,亦都夠彈牙。竹笙正常發揮~唔係用漂白哂既貨,唔錯。紫菜都比得唔算少,而且處理過,完全唔會有腥味。水餃真係無介紹錯,大大粒,多餡,係木耳同蝦都多呀!!而且水餃皮唔會易爛,夠新鮮聽聞都係自家製,不過一份得兩粒,早知叫兩份啦!跟餐加左杯檸樂~為便宜抵食既一餐作結哈哈。
跟餐加左杯檸樂~為便宜抵食既一餐作結哈哈。