2020-05-31 248 瀏覽
嚐仙 #尖沙咀 #黃店❗️大份好味台灣芋圓❗️呢間台中過江龍嘅芋圓都已經嚟咗香港一段時間,後悔咁遲先去食🙈雖然當時因疫情緣故,所有食物都係用外賣餐具裝,但味道依然一流💕煙韌控真係要試吓!款式主要有芋泥、地瓜泥仙草、奶凍、豆花、剉冰、湯圓、飲品等等,選擇都幾多!黃金地瓜泥仙草奶凍💛$45地瓜泥 芋圓 珍珠 紅豆有舊打到綿滑嘅地瓜泥球,淡淡嘅地瓜香甜。加上芋圓、大量嘅珍珠、紅豆、仙草,同黑糖冰喺底,好味又飽肚🥰芋圓Q彈少甜。珍珠煮得夠煙韌,高質過好多台式飲品!紅豆半蓉,依然保留少少口感,不過就加咗糖,都有啲甜。仙草滑溜,加埋黑糖冰,都幾好味㗎!不過因為用外賣盒裝,所以會預先倒埋花奶。味道: 4.4/5性價比: 4.5/5芋泥牛奶冰💜$43芋圓 珍珠 紅豆餐牌度見到個紅豆冰真係好澎湃,可惜而家變咗做外賣盒裝,個賣相即刻。。。🙈好在味道依然唔錯!有珍珠、紅豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同樣係夠煙韌,而紅豆就半蓉!芋泥口感似芋頭露,加咗少少糖,不過依然食到芋頭嘅香氣,作為香港芋頭甜品來講都幾好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而會豐富芋泥嘅香氣。不過同樣因為而家用外賣盒,店員會預先倒埋煉奶,所以會有少少甜🙈不
嚐仙 #尖沙咀 #黃店
❗️大份好味台灣芋圓❗️

黃金地瓜泥仙草奶凍💛$45
地瓜泥 芋圓 珍珠 紅豆
味道: 4.4/5
性價比: 4.5/5

芋泥牛奶冰💜$43
芋圓 珍珠 紅豆
餐牌度見到個紅豆冰真係好澎湃,可惜而家變咗做外賣盒裝,個賣相即刻。。。🙈好在味道依然唔錯!有珍珠、紅豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同樣係夠煙韌,而紅豆就半蓉!芋泥口感似芋頭露,加咗少少糖,不過依然食到芋頭嘅香氣,作為香港芋頭甜品來講都幾好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而會豐富芋泥嘅香氣。不過同樣因為而家用外賣盒,店員會預先倒埋煉奶,所以會有少少甜🙈不過我覺得煉奶杰杰地,撈埋一齊可以令到整個芋泥更smooth, 而且牛奶冰唔會太甜,所以加埋甜度我依然可以接受。
味道: 4.5/5
性價比: 4.6/5

整體來講我的確幾鍾意呢一間嘅甜品💖感覺比起鮮芋仙更有驚喜,而且份量夠大,食完真係好飽!掛住台灣芋圓嘅時候嚟食下都唔錯。
黃金地瓜泥仙草奶凍
芋泥牛奶冰