2022-10-08
又係每個月同家姐食好嘢嘅日子,上網見到廣告寫住$680就可以嘆到法國餐,仲要喺跑馬地我同家姐一於走去試吓,餐廳位置喺跑馬地中心地帶,非常易搵,入到餐廳先知道原來係新開張,每晚只會坐10台客人,所以餐廳環境一定唔會非常嘈吵,啱晒我同家姐慢慢傾偈。Dinner set 已經定左唔使煩食乜,唸都唔使諗坐低冇耐就食得,第一道菜黑松露蘑菇湯,超級香超級濃郁,個湯好creamy 而且咬到細細粒嘅蘑菇碎,真係非常好飲。前菜有黑松露帶子酥,新鮮焗起外皮卜卜脆,入面一口帶子好鮮甜,連醬汁都好味到要用面包食埋佢。秉承法國餐嘅傳統,隻碟好大、食物好精緻,餐具真心靚。整個套餐用的食品都好名貴,尤其是鮑魚同埋白花膠,都係原隻大大鮑魚,配上自家製醬汁,好彈牙也好好味,而花膠用咗西式嘅煮法,食得出啖啖骨膠原,簡直係女士們嘅至愛,我嘅至愛。😍以為食餐法國餐都唔會飽?咁你就錯啦, sorry係我都錯咗😂 呢三款唔同嘅意大利飯,足以令到呢一餐fine dining 好飽肚,而且味道亦都好好,味道有淡有濃,實有一款啱口味,而且不得不讚佢嘅意大利飯非常正宗,有口感唔會一pat pat,食得出認真製作。最後甜品係鵝肝雪糕,之前
最後甜品係鵝肝雪糕,之前諗都冇諗過亦都冇試過,第一次食覺得味道幾特別,有淡淡嘅鵝肝味但唔會好甜,做飯後甜品一流。而家出街食飯越嚟越貴,今時今日話俾人哋聽食法國餐仲要fine dining 只係六百幾蚊,真係非常超值,我同家姐都好滿足。🥰