2024-06-26
2024年6月12日 星期三今日同老婆早左放工,諗住試下呢間大圍新開左無幾耐既台灣菜餐廳見到門面好似去左人哋屋企咁,有門牌、窗口同大門,四四正正,位置都唔算太難搵餐牌可以用QR code掃描,夠晒方便,見到都有唔少食物可以選擇,除咗一般餐廳有得食既台灣麵同便當之外,餐廳竟然仲有招牌米糕食,從來無係香港食到,所以一見到就已經點左黎食,除此之外仲叫咗牛肉麵其他小食之後等咗一陣飲品就首先送到,分別有台式奶茶同日式烤奶,雖然兩杯飲品嘅外貌同顏色差唔多,不過日式烤奶嘅奶味比較重,純滑得嚟又唔會太甜,而台式奶茶就茶味比較重,奶精同茶既比例比較平均,真係似台灣飲嘅奶茶食物方面,呢個就係我期待已久嘅招牌米糕,就咁睇以為得一碗,但食落份量都唔少,因為裝到滿晒,食落去完全似台灣夜市嘅味道,有糯米、鴨肉同薑,薑味比較重而糯米好軟糯,食落去煙煙韌韌,加埋鴨肉一齊食味道更加豐富另外餐廳仲提供咗甜辣椒醬,可以令到味道更上一層樓,食落去嘅米糕更加惹味但唔會太辣之後有月亮蝦餅,外皮咬落去脆卜卜,好似春卷咁,但唔會好油膩,而裏面嘅蝦肉就好彈牙,無論用泰式辣醬或者頭先米糕嘅甜辣椒醬一齊食都好夾跟住有清燉牛肉麵,湯底好清甜
跟住有清燉牛肉麵,湯底好清甜,蘿蔔煮得好入味,牛肉都煮得好腍,完全唔韌,至於麵條我哋要做刀削麵,比較有口感,下次有機會可以再嘗試紅燒牛肉麵
最後呢個係紅糟肉,用咗酒糟嚟醃味之後再炸香,味道好特別,有酒糟嘅香,而且炸得好香脆,用嚟送酒一流
埋單兩個人$200都唔使,性價比幾高