2019-05-15
自己平日都會同朋友走去大坑食個午飯,但今日星期二好多店舖都冇開門(大坑朋友應該知點解),行入少少比我見到呢間肉骨皇,餐牌寫住學生優惠一律$40,平過我平時食開果幾間餐廳,一於試下。店舖比較的骰,裝修有一練絲馬來西亞餐廳既感覺。肉骨茶份量唔少,除左豬肉仲有金菇和豆卜。馬來西亞嘅肉骨茶最大特點係濃香的藥材味,滲透甘苦醇厚的味道。餐廳完全做到以上呢點。另外雞飯唔油膩,肉骨茶亦會附上油條一小碟。我就叫咗檳城炒貴刁,看圖見到有兩隻大蝦,肉質彈口。粉條亦幾爽口,而且帶有微微焦香。最後仲叫咗個小食,蘿蔔糕下面係大量芽菜,芽菜加馬拉盞一齊炒特別惹味,但仍然爽脆。相反蘿蔔糕外層幾脆口,但入面口感較「粉」。食親馬來西亞餐廳一定會叫美祿恐龍,頂層撒上厚厚巧克力粉,形成一個小山丘。咁邪惡嘅飲品當然好飲。女友例牌叫青檸梳打,唔會太酸亦唔會太甜。順帶一提,餐廳用鋼飲管取代膠管,果然係綠色環保,人人有責。下次同朋友喺大坑食飯又多咗一個抵食選擇。
店舖比較的骰,裝修有一練絲馬來西亞餐廳既感覺。
肉骨茶配油飯
檳城炒貴刁
馬拉盞炒蘿蔔糕
美祿恐龍
青檸梳打
下次同朋友喺大坑食飯又多咗一個抵食選擇。