𝟚𝟝.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Ron Mak Mak (大坑)大坑京街22號地🔎#hkfoodieat_大坑聖誕節唔想同人迫就打算入大坑覓食🎄上網見到有間新開嘅隱世精緻泰國菜就入咗去試🇹🇭餐廳環境幾有異國風情不過座位唔多🎠有興趣試吓佢哋嘅花式Pan Thai嘅可以經Ig預約咗先🥳咁就唔使驚白行一趟啦🎈𐂂 香蒜牛油香草雞肉Pad Thai ($118)呢碟金邊粉嘅蒜味同牛油味都好岀🧄啲雞肉相當有香草味同多汁🐔不過個人覺得佢嘅香草味有啲太搶🌿不得不提嘅係佢哋混合咗一種好得意嘅配菜🙌🏻就係好有口感類似素肉嘅配菜🙀令成碟金邊粉嘅口感更加有層次🎃𐂂金箔黑松露什菌Pad Thai ($128)賣相好靚而且非常好食😋意粉有香濃嘅黑松露味而且麵質軟硬度適中🍴啲什菌用牛油輕輕炒過令到連完全唔食菇嘅男友都話煮得幾好食😌惟一美中不足嘅係啲伴碟嘅芽菜太生🥲令佢哋有啲難入口🤧𐂂芒果糯米飯 ($89)佢嘅賣相好啱打卡所以我哋決定一試📸食落去個脆皮筒好脆🍦佢哋個糯米飯係由黑糯米同糯米混合而成🍚黑糯米比較煙韌黏性亦都比較高所以將兩種米混合就會有多一個層次嘅口感👻糯米就煮得啱啱好但黑糯米可能略嫌未夠熟😖 同時啲芒果有啲唔係好夠
𝟚𝟝.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Ron Mak Mak (大坑)
大坑京街22號地
🔎#hkfoodieat_大坑

香蒜牛油香草雞肉Pad Thai

𐂂 香蒜牛油香草雞肉Pad Thai ($118)
金箔黑松露什菌Pad  Thai

𐂂金箔黑松露什菌Pad Thai ($128)
雙色芒果黑白糯米脆筒

𐂂芒果糯米飯 ($89)
佢嘅賣相好啱打卡所以我哋決定一試📸食落去個脆皮筒好脆🍦佢哋個糯米飯係由黑糯米同糯米混合而成🍚黑糯米比較煙韌黏性亦都比較高所以將兩種米混合就會有多一個層次嘅口感👻糯米就煮得啱啱好但黑糯米可能略嫌未夠熟😖 同時啲芒果有啲唔係好夠甜🥭
泰式奶茶

𐂂 泰式奶茶 ($45)
會話真係好好飲好啱我口味🥹佢同岀面嗰啲奶茶有少少唔同🧋唔同個位係咗多咗少少班蘭味同時甜度都係正常範圍之內👍🏻不過口味呢啲嘢真係見人見至🫣我哋兩個都覺得好好飲但嗰日偷聽到隔離枱話似奶水🥺利申完全唔覺!!!

𐂂 泰式檸檬茶 ($45)
同樣地都係幾正宗嘅泰式檸檬茶🍋同時都係多咗啲班蘭味🤪不過呢杯就冇咁甜所以會比較啱用嚟解膩😚

香蒜牛油香草雞肉Pad Thai
金箔黑松露什菌Pad  Thai