2023-12-02 67 瀏覽
一向都好中意食泰國嘢,今日係大埔考完試,見到「水門雞飯」嘅招牌就吸引左我入去幫襯。餐廳嘅風格同泰國當地嘅分店好似,牆身有大象嘅畫,而且店內都播放住泰文歌,而且有冷氣同埋環境乾淨。餐牌上有各種各樣嘅泰國菜式可供選擇,我點左幾道招牌菜。水門雞飯我最鍾意嘅一道菜,雞肉嫩滑多汁,配上香氣四溢嘅油飯和特製醬料,非常美味。而且仲包咗一碗湯,性價比好高。海鮮冬陰功湯金邊粉冬陰功湯底濃郁,辣辣地好開胃,而且海鮮配料豐富,有蝦、青口、魷魚等等。小食方面,胡椒單骨雞翼同串燒我都十分推薦。胡椒單骨雞翼雞翼外皮酥脆,內裡多汁,微辣嘅胡椒味道,非常開胃。而且係單骨,方便進食!串燒方面,雞同豬都點晒,肉質鮮嫩,配上惹味沙嗲醬料,水準之作!馬拉盞芥蘭馬拉盞通菜就食得多,估唔到馬拉盞同芥蘭都咁夾,芥蘭非常爽脆,而且冇苦澀味!芒果沙冰鮮甜嘅芒果同沙冰完美結合,味道濃郁。餐廳環境同食物味道都還原左泰國風味,而且價錢實惠,如果你中意泰國美食,絕對值得一試。

餐牌上有各種各樣嘅泰國菜式可供選擇,我點左幾道招牌菜。

水門雞飯

海鮮冬陰功湯金邊粉

小食方面,胡椒單骨雞翼同串燒我都十分推薦。
胡椒單骨雞翼

馬拉盞芥蘭

芒果沙冰
鮮甜嘅芒果同沙冰完美結合,味道濃郁。