2018-05-04
位於大埔的和拉麵係以自選形式去揀拉麵,點餐時用點餐紙,入面有三種拉麵供客人選擇,分別係豚骨原味拉麵,辛辣拉麵,同埋味噌拉麵毫不猶豫咁叫左碗小辣既辛辣拉麵,湯底我要左特濃味小辛辣,真係好濃郁,好香蛋黃味,有種漿住係口既感覺味道真係好香,麵質彈牙,唔算好辣,但會令人一食再食少辣豚骨湯底夠惹味,湯底望上去顏色偏淡,但係飲一啖,覺得好足料兼聞到豬骨湯味。加上少少辣味,令整個湯嘅味道提升哂,連埋拉麵一齊食,正!另外,麵條方面,我就揀咗普通軟硬度,所以食落口都唔會太硬或者太軟,師傅控制煮麵嘅時間都掌握得好好。份叉燒比出面一般拉麵店略有不同,食落比較爽口,而且肥瘦適中,好欣賞佢地整嘅叉燒呀!溏心蛋,係我至愛!食到加左味醂,而且好溏心,個蛋心仲有d蛋黃汁流出來,好好食,早知追加多半隻,食夠一隻先滿足!日式煎餃子,一碟有四隻,食之前點一點醬料,正!入面肉量足,啖啖肉