Lunch@大埔超級城, 都係menu有齊中西式, 東南亞菜揀嘅茶餐廳2.0, 坐低時店員推介懷舊西餐set, 有羅宋湯(亦可揀是日中湯)+ 暖笠笠嘅牛油餐包+主菜*配飯/意粉/薯菜+餐飲仲有甜品送, 好好好好抵食🤤.🍽餐包+羅宋湯首先餐包用鋪左classic格仔布嘅玻璃碗serve, 跟一舊Ancore牛油, 暖笠笠嘅包搽牛油配味道濃郁嘅羅宋湯真心正, 啖啖都食到紅蘿蔔, 洋葱, 西芹等等嘅湯料. 🍽懷舊鐵版羊牛對對碰 (HKD85) x黑椒汁羊架x牛仔骨非常大件, 真正啖啖肉. 羊架淨係聞已經好香, 肉質tender無羶味👍🏻; 牛仔骨大塊到幾乎佔半塊鐵版Dip黑椒汁更好味!! 又係一切就開食唔到筋的, 2塊扒都好高質, 薯條大條到...大廚應該擔心我地唔夠飽🤣新鮮炸起正呀.🍽香草忌廉扒鮮三文魚 (HKD74)鮮三文魚扒又係一個驚喜: 勁厚切, d皮係脆卜卜嘅, 肉質一食就知新鮮, 大塊到冚哂大半個鐵版, 面頭適中嘅焦香牛油香其實唔Dip另上嘅忌廉汁已經非常好味!! 有買開三文魚返屋企煎都知道li塊扒li個位係最好味gei😌, 底部蓋住蔬菜原來都好多, 我覺得三文魚扒好啱小朋友食.

餐包+羅宋湯
餐包
羅宋湯

懷舊鐵版羊牛對對碰 (HKD85) x黑椒汁
黑椒汁

🍽
香草忌廉扒鮮三文魚 (HKD74)

🍽
富士蘋果雲呢拿奶昔 (HKD38)
富士蘋果雲呢拿奶昔

蘋果味好出同雲呢拿雪糕打起超match, 食鐵版飲冰凍嘅milkshake簡直係perfect matchhhhh.
🍽
雪糕紅豆冰 (HKD30>Free🤩)
雪糕紅豆冰

店員超nice!! 除左見到我大肚主動安排個無人經過嘅位之外, 仲拎左杯熱水俾我飲🥺❤️, then見我地嗌2杯特飲(跟餐轉特飲/Coffee有得正價減10蚊) 又幫我地計買一送一抵d定減10蚊抵👍🏻. 講返杯紅豆冰真心要推介! 除左平時飲開花奶version, li杯有勁rich嘅雲呢拿雪糕味道, 紅豆粒粒腍輡甜度啱啱好, 下次都要encore li杯.
2020-10-06
餐包