2016-01-31 1671 瀏覽
朋友知我喜歡食放題,有好野都總會介紹我,今次就陪朋友試下位於觀塘的大滿屋。果然聞名不如見面,裝修得很華麗,燈火通明,而且兩個人可以坐到四人卡位,非常舒服。~餐單~款式多,刺身,壽司,手卷,串燒.....數之不盡,特別鍾意佢係彩色印刷,剔野食時都開心啲! ~飲品~自助式到雪櫃自取,除了一般百事外,值得留意係有道地系列,和韓國系列,咖啡都有,揀野飲都夠美女朋友出現選擇困難,佢就一下子揀左三款了!~刺身~連乾冰噴住煙咁上,又靚又興奮,好明顯係第一個影相位!我最欣賞佢既甜蝦,夠晒大隻,肉質很爽而且鮮味十足,此外,帶子都係另一個要讚既刺身,夠厚,夾上鮮檸檬帶子味份外突出! 其次油甘魚都唔錯!~海膽親子花之戀,玉子份子海膽軍艦~兩款壽司賣相都已經好吸引了,我覺得係比餐單上的相片更靚,size唔太大,一口就食晒,上面的魚籽好新鮮,海膽味清,不是很濃味,但也幾高質素!~海膽手卷~細細支的,size好好,放入口紫菜仍卜卜脆的,飯又唔多,唔會太頂胃!~黑松露壽司~黑松露三個字吸引了我,輕輕的黑松露香沒有蓋住三文魚味,細細粒容易食! 其他壽司就不過不失啦!~明太子雞翼~雞翼燒得脆皮,釀入厚厚的明太子,同雞翼
~餐單~
款式多,刺身壽司,手卷,串燒.....數之不盡,特別鍾意佢係彩色印刷,剔野食時都開心啲!
~飲品~
~刺身~
連乾冰噴住煙咁上,又靚又興奮,好明顯係第一個影相位!
~海膽手卷~
~黑松露壽司~
~明太子雞翼~
雞翼燒得脆皮,釀入厚厚的明太子,同雞翼好襯!我好鍾意放題點雞翼,朋友本身都笑我傻,食埋啲唔等洗既野,但佢見到明太子嘅壯觀情況,都說想食一隻!!
~燒羊架~
新鮮燒起,食落口側邊係有點肥脂,但咬落香口,燒得幾淋身,味唔太咸,怕肥的就自己飛肥吧!
~燒蕃薯~
這裡的燒蕃薯燒得剛好,微微爆開,原本的正常甜味,因為燒得好,更加發揮到出黎! 估不到是第二個影相位!
~炸物~
一口芝士,真係食到我一口都係芝士,原粒芝士炸!
芝士年糕,皮炸得好脆!
紫芋波波,紫芋味唔算濃!
吉列蠔,不過不失!
~牛乳海鮮鍋~
天氣冰冰凍,就想飲個熱湯,這個海鮮鍋充滿了驚喜,飲得出係加了花奶做湯底,大量疏菜和海鮮,青口蜆肉蟹柳,仲有滑滑豆腐,如加個烏冬更不錯!
~沖繩苦瓜炒蛋~
苦瓜是否來自沖繩我不太考究,但很少食住家飯既我竟然在這裡見到苦瓜炒蛋,我就一定不會放過,苦瓜味甘不苦,蛋炒得正好,不太老,講真真係有點媽媽飯feel!

生日旺場
全晚生日歌四起,我沒有細心去數過,但粗糙估計都起碼有10次8次,我唔介意,但如果想約朋友去食,真係需要考慮過每隔一陣就有生日歌播送的氣氛!

總結,我喜歡這放題,感覺衛生,食物夠多,而且沒有走單,出得都好快!

2016-01-29
  • 海膽手卷,明太子雞翼,牛乳海鮮鍋