2023-03-13
新春就好似離唔開要飲茶,食咗咁多日盆菜糕點,就想飲杯茶。豪隍呢間餐廳,良心小店💛,新春照常營業🈺️,重點講明唔加價,唔收加二加三,公道!幫襯過咁多次,想試嘅點心,基本都試過喇!就介紹一下我平時必點嘅點心🥧,等大家唔使花多眼亂!🍴蝦餃皇 $29/ 2隻豪隍點心,出名大大粒兼足料。皮薄餡料多,啖啖蝦肉粒,爽口彈牙,一隻等於食咗2粒😂。味道方面,屬傳統派別,有少許大地魚味,肥豬肉比例均勻,唔會覺得太罪惡。🍴潮州粉果 $27每次必點,最鍾意佢皮薄煙韌,不過今次少少失手,蒸過火少少,一夾就爛咗,不過唔影響味道。韭菜味香濃,粉葛甜,如果鍾意食韭菜嘅朋友,包你啱心水!🍴蝦腸 今次好抵讚,腸粉滑溜綿密,原隻蝦粒,一樣爽口。豉油味唔算濃,配上腸粉,好夾。🍴牛肚 好多酒樓都有得叫,不過有時有陣雪味,加醬料醃完就算。豪隍呢個無呢個問題,好好煙韌,都好入味。貫徹大大件賣點,連牛肚都係大大嚿。東廣場新店,比總鋪裝修靚好多,行日式清新風格,不過地方相對隔涉,方便度就一般般。始終唔係酒樓,用上膠杯膠碟,如果以飲茶嘅角度嚟講,始終都有啲扣分。
幫襯過咁多次,想試嘅點心,基本都試過喇!
就介紹一下我平時必點嘅點心🥧,等大家唔使花多眼亂!
🍴蝦餃皇 $29/ 2隻
🍴潮州粉果 $27