2022-03-09 315 瀏覽
元朗站📍郭仔記車仔麵-雖然呢間郭仔記都開咗一段時間,但一直都冇機會試。今日想去附近食嘢,但好多店舖都已經唔開,咁就試下呢間車仔麵啦。八寶麵($48)坐低已經兩點幾,肚餓到響緊交響曲,是但求其要一個大份又多餸嘅套餐。呢個八寶麵有時菜、紅腸、豆卜、蘿蔔、豬紅、豬皮、魚蛋、雞翼尖。今日叫個陣豬紅冇晒,double左紅腸代替。湯底要左秘製辣汁(中辣),麵底要油麵。一上到枱見到咁多餸都好豐富,辣汁係另外放咗喺匙羹度,一撈勻佢就feel到個辣勁,辣汁十分惹味,食到我一路流汗一路飲凍野😹😹紅腸走過油,其他餸一般貨色,豬皮少少硬,蘿蔔有少少渣。五香牛肚麵($28)呢個套餐一個字黎講:平!不過牛肚份量唔算好多,牛肚係幾入味,薄切。本來同樣要左秘製辣汁,但係店舖唔記得上,後來另上一大碟,小辣都變大辣😂辣汁係十分之惹味,但係可能係女朋友朝頭早第一餐,食得太辣,終於都係要廁所見🚽😹以上套餐包一杯熱飲。環境方面,普通車仔麵店嘅裝修,算係衛生企理。雖然用即棄餐具就唔算太環保,不過疫症時期反而更加安心👍🏻
元朗站📍郭仔記車仔麵

八寶麵($48)

五香牛肚麵($28)

以上套餐包一杯熱飲。

八寶麵
五香牛肉麵