2022-06-18
呢間越南餐廳裝修都幾特別,佢係好似喺車卡裏面咁,座位上設有行李架,放滿咗唔同嘅行李箱,真係感覺好似坐緊火車,門口睇落似火車頭,餐廳名真係冇改錯,今日就嚟試吓佢嘅越南菜先我哋叫咗個二人餐,呢個餐真係幾豐富,兩個人一定夠食同埋好飽,不過對呢間越南餐廳有啲失望,佢嘅二人餐並唔係想像中咁好食,大部份嘅菜式都好普通,好食嘅佔少數😩😩🐷香茅豬扒米紙凍卷,首先豬扒煎得唔夠香,有啲老,都幾乾,至於其他配菜例如粉絲同埋菜都OK新鮮嘅,但本身其他配菜都冇咩味,所以一定要靠香茅豬扒突出成份米紙卷,但佢呢點就做唔到,所以感覺上成份米紙卷都唔覺好有味🤔🤔🦐蒜蓉牛油焗大頭蝦:呢個係最令我失望同埋唔會再嚟嘅一道餸,我知道焗嘅嘢通常都要等耐啲,但係所有餸菜都到晒,差唔多食完佢先嚟,都算,好食嘅冇所謂,首先要講吓佢個蒜蓉包,我知平時嘅蒜蓉包都會係一邊焗左,再搽蒜蓉醬,佢嘅做法都係一樣,但焗嘅程度幾乎冇,所以後面睇落係完完全全地一塊白麵包,又唔好食,到個主角大頭蝦,佢比我想像中大隻, 上面鋪滿牛油芝士,但佢啲蝦肉好梅,一啲都唔新鮮,差唔多離晒殼咁,其實我覺得可以貴啲但食材好啲都唔緊要,食一半就放低左,太失望啦😤😤🍜招牌火
🍜招牌火車頭湯河:呢款湯麵係其中較為好食嘅一款,係二人份量嚟,佢入面包括有生牛肉,牛腩,肉丸等,值得一讚嘅係佢個牛腩,肥瘦均勻咬落去好爽口彈牙,醃製得幾好,唔會喊,生牛肉方面佢嘅肉質都OK👍🏻👍🏻
🥬馬拉盞炒時菜:因為馬拉盞本身係有啲辣,所以我哋就改咗蒜蓉炒通菜,味道都唔錯,係較為細份少少,
嘢飲就嗌咗紅豆冰,味道都唔錯,椰汁都夠多,飲落去仲要有少少漿嘅感覺