2023-09-14
朋友加拿大回來,很久沒有回港的她,最開心最掛住緊系香港美食啦!約佢食飯諗左好耐,最啱口味除咗廣東菜就一定系湘菜啦,酸酸辣辣諗起都流口水🤤,打開OpenRice 望下先🤔,發現呢間「老長沙湘菜館(銅鑼灣)」都唔錯,銅鑼灣地鐵站C出口行2分鐘,位置好👍!地址: 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓。習慣早食飯嘅佢,相約6點,上到菜館咁早人唔多,自自然然服務態度都好啲,搵服務員介紹菜單,佢介紹咗個招牌菜:酸菜魚,酸辣魚皮,和龍家窩窩頭,ok👌,聽到都唔錯,流口水🤤下單好快嚟咗個酸辣魚皮,太好食啦😋,魚皮厚厚的好肥美👍,入口煙煙韌韌酸酸甜甜麻麻辣辣,一入口就停唔到,太好食了😋😋😋跟住上農家窩窩頭,香鬆軟化,配搭甜微辣梅菜一流,好開胃,讚👍最後一碟,離遠已經聞到香噴噴,望到熱騰騰嘅酸菜魚,嘩!未食睇到都流晒口水,食入口不得了,大大塊厚厚嘅魚肉,入口即溶,太好味喇😋😋😋😋😋,個湯好好飲,好有魚味,酸酸辣辣微甜,一路飲湯一路食魚肉,仲有好多酸菜,啲酸菜又唔鹹又好好味,同埋夾集左啲粉仔,根本唔使叫飯或者粉面,好好味呀😋😋😋我哋一路食住咁美味嘅食物,一路雞啄唔斷,二個人食這三道菜
打開OpenRice 望下先🤔,
位置好👍!
我哋一路食住咁美味嘅食物,一路雞啄唔斷,
二個人食這三道菜,太飽了😋,太滿足了👍。
竟然而家先知這間「老長沙湘菜館(銅鑼灣)」,
咁好味嘅湘菜館而家先知,真係要打屁股,大家真係走寶啦!
太好味了😋😋😋😋😋😋😋😋,比足100分💯