2022-06-29
又到左迪士尼之旅嘅時間啦,除咗玩同嘆之外,連埋樂園裏面都有數之不盡嘅餐廳,國際美食包羅萬有,美食質素有好有壞,價錢都真係幾有驚喜,但預咗入嚟玩就一定要破費啦,今日第一餐就係來自香港迪士尼酒店裏面嘅晶荷軒,顧名思義餐廳設計為荷花,無論大至燈飾小至枱櫈都係混入左荷花同木嘅元素,好有中式嘅格調,餸菜方面都係中菜為主,嚟到呢度梗係要試啲特別嘅餸菜啦😆😆今次我哋試嘅呢一份就係”迪士尼特色點心午餐”,呢個二人嘅lunch set睇落去菜式比較少,但食落嘅份量又真係夠飽喎😍😍🦀彩棠蟹肉豆腐羹:呢個豆腐羹好清甜,佢嘅蟹肉超多,影落去一絲絲嘅都係蟹肉嚟,絕對唔孤寒,所以先可以餚出咁鮮甜嘅羹,豆腐切成細粒,又夠嫩滑,再加上玉子點綴,熱辣辣呈上,好味🤭🤭🥗柚子鮮元貝沙律:其實佢每度餸都會分開兩細碟,本身睇落去都覺得份量有啲少,其實每樣食食吓會夠飽,呢個沙律佢足足有三隻元貝,沙律菜都係特別嘅配搭,例如紅椒,青瓜,芽菜等,佢同一般西式沙律唔同,但食落質感都唔錯,亦都唔會有臭青味,配上千島醬超開胃,元貝都新鮮,隻隻都大粒,食落都有鮮味😋😋🍞迪士尼特色點心包括有,蠔汁叉燒豬仔包,綠色小人菜肉包同埋米奇煎薄餅,呢幾款
🍞迪士尼特色點心包括有,蠔汁叉燒豬仔包,綠色小人菜肉包同埋米奇煎薄餅,呢幾款都係迪士尼嘅特色造型點心,豬仔嘅就係叉燒包嚟,其實佢哋嘅包類外表係幾靚,但裏面就有啲失望,佢啲餡料都好少,可能叉燒包有幾舊肉粒咁,而三眼仔菜肉包佢嘅餡料都係少,味道都好一般,反而米奇煎薄餅就有驚喜,之前都有食過米奇形狀嘅窩夫,喺佢配咗豆瓣醬之後,先知佢係鹹點嚟,真係同酒樓嗰啲家鄉煎薄餅差唔多,佢嘅味道真係唔錯,煎到好鬆軟,又唔會好油👍🏻👍🏻
🥬迪士尼小炒:佢哋嘅蘿蔔同翠玉瓜都變成迪士尼圖案,好有夢幻嘅感覺,裏面都有三隻嘅蝦球,好彈牙嫁😆😆,外面嘅碗仔食得又睇得,整個賣相唔錯,我諗小朋友見到都會愛上食蔬菜😏😏
🐔檸汁芝麻炸軟雞:其實佢煎得都唔錯,都係外脆內軟,雞肉質感都ok,但有啲覺得佢同呢個set格格不入,賣相差啲,擺位都有啲奇怪,所以就覺得佢唔係好夾,不過份量就有啲少,嗰張相係二人份量嚟
🌟蠔皇鮑魚炒飯:呢個炒飯係要俾個讚佢,事關佢做到的骰之餘賣相出眾,鮑魚又夠得體,講到內涵,佢嘅炒飯係粒粒分明,只係有啲芡嘅關係所以睇落去黐埋咁解,飯都入味,事關佢撈左蛋漿去炒之餘仲要溝入蠔油,令到無論色澤定味道都出色🤤🤤,鮑魚睇落唔算好大隻,但都夠晒煙韌,唔會一味得個韌同冇味
🧁迪士尼Duffy紅豆蓉包配雙色凍糕:由頭盤,主菜,到甜品,每一道餸都好精緻,就好似甜品咁,就以近幾年最Hit嘅Duffy 為題,裏面釀咗紅豆蓉,今次呢個紅豆蓉包反而幾好食,佢嘅餡料都夠多,紅豆蓉唔會好甜,凍糕方面佢分別係桂花同埋山楂味,糕就麻麻地,因為佢食嘅時候已經好淋,冇咗嗰種啫喱嘅感覺,雖然山楂嘅糕點係有啲特別,但食落就麻麻聲,可能本人唔係咁鍾意食山楂嘅製品🤷🏻♀️
總括來講其實呢個lunch評價都唔錯,兩個人真係完全夠食,我仲覺得菜式啱啱好,唔使浪費之餘又可以品嚐晒咁多款嘅美食,但價錢方面就要考慮吓,大概二人lunch set要$900左右,所以可以嚟一試既😍😍