2019-03-29 211 瀏覽
香港人愛中菜,但一般選擇離不起都係川菜上海菜廣東菜等等,今次第一次食正宗順德菜,內心充滿住期待,亦因為對順德菜沒有什麼概念,結果反而充滿驚喜。一起始的鮮螺頭燉雞湯已經非常出色,螺味極濃,用料極豐富,味道濃厚得嚟湯水卻十分清澈,喜歡雞湯既一定滿意。招牌煎焗啜魚頭香口嫩滑到不得了,上粉適中煎出嚟效果卻有點像炸般惹味,而且一點腥味都無,必試推介。大山坑鯇魚嫩滑到好似食九肚魚咁,魚湯底鮮味濃厚超好味,雖然河鮮的確相當多幼骨,但味道卻超乎意料之中,雖然已經飲了燉湯,但卻無阻我飲埋咁美味既鮮魚湯煎釀二叔公,非常有趣的名字,尖椒釀魚肉配蓮偶釀魚肉,簡單卻無盡顯功架,青椒及蓮偶帶爽勁,內裡魚肉卻帶香軟,雙重口感太子成名脆皮咕嚕肉絕對係另一驚喜,原以為平平無奇,食落口感卻係酥軟無比,酸甜度適中,非常開胃食極都唔厭銅盤蒸污糟雞,原以係重味豪邁的一味餸,反而感覺係輕盈的,簡單黄豆醬做主調的味道,調味恰度好處,正正代表到順德菜重原味鮮味為主的感覺籠仔梅菜蒸菜遠,梅菜惹味到可以用嚟撈飯,但基本上去到尾聲都已經又飽又滿足,食返一些輕盈既蔬菜正好用嚟結尾整餐飯每碟餸都極高水準,而且調味恰到好處不會過重,好明顯感受到

整餐飯每碟餸都極高水準,而且調味恰到好處不會過重,好明顯感受到廚師對食物既要求同執著,據大廚講原來魚塘都係自設於順德,大部份海鮮都係自給自足的,誠意推介!!