2009-10-22
是次活動的最後一站, 我們經過軍營, 看到辛苦的同志們....我們不禁大叫. "同志們, 辛苦啦" (這句話亦送給是日活動幫過手的朋友). 落到上村, 不難找, 就在巴士總站旁. 一間在園林深處, 有一個非常夏日的露天吧. 環境企理, 又乾淨的一間悠閒西餐廳. 有西式食物, 亦有泰式食物......我們就叫正餐吧.......食友Elain笑說, 我們行山消耗了2,000卡路里, 而家食返5,000卡路里......未點食物, 眾人先要水......冰凍飲品. 60多元一杯Hooegaarden, 係鄉村酒吧, 飲到Hooegaarden生啤. 夠凍夠大杯. 好正. 此店雖在鄉村, 但裝潢, 絕對比得上市區既西餐廳. Beer Garden 同新鮮空氣, 更是沒有可能係市區搵到的. 輕食的, 我們要了一份煙三文魚沙律, 同一個泰式沙律. 三文魚沙律, 上面煙三文魚不錯, 下面則是港式薯仔沙律. 味道普通之上. 泰式沙律, 好多去骨鳳爪. 味道夠辣, 感覺都幾夠正宗泰式. 之後是一個泰式併盤, 有蝦球, 沙爹串燒, 春卷, 串燒雞 同 豬頸肉. 不過每人只是分幾口, 未能深入地盡試其味.
由於子陵兄要求, 我們點了這裡馳名的咸豬手 同 燒羊架. 羊架不太羶, 不用加點薄荷. 羊肉夠肥美. 此餐廳以前serve慣英兵, 做西餐, 絕對不會馬虎同搞到變港式西餐. 咸豬手, 店方預先幫我們分好9小份. 大家開心地一人一舊. 不用為了分食而煩惱. 咸味, 就不夠咸...可能是我沒有食到皮而覺得差D野....就是皮脆. 不過, 整體上, 係呢d深山地方, 能有這樣的水準, 已經是好好的了.
大家Hea 多一會, 時間已經是4點....各人在車站道別....大家正期待著, 下一次的行山活動 同 飯局活動.