2019-05-18 127 瀏覽
今日老母忽然豁達,帶我去左位於銅鑼灣Cubus 7樓既玄鮨。上網睇先知道餐廳連續五年獲得米芝蓮推介,今次真係大開眼界。連筷子都印咗餐廳嘅名字,果然米之蓮餐廳對任何事情都係一絲不苟。Lunch Set 總共有十款,我點既係Sashimi Lunch,母親揀左三色丼。三色丼套餐包埋茶碗蒸,入面好足料,至少有三粒蜆肉、菇、白果同豬肉,口感順滑。三色丼既三色指既係海膽、三文魚籽同吞拿魚蓉。海膽有兩排左右,入口即融,濃厚鮮味慢慢喺口腔散發,超幸福。三文魚籽超大粒同鮮甜。吞拿魚蓉特別幼細香滑,軟綿綿的口感真係難以抗拒。至於sashimi lunch 一開始會有兩款迷你前菜。牛蒡絲少少辣幾爽口。我既Sashimi Lunch終於嚟啦! 中間厚切肥美既拖羅當然最搶眼,入口即化。其他刺身亦不容忽視,例如象拔蚌、吞拿魚等等,全部都非常新鮮。多款刺身猶如構成一幅畫,非常和諧。三色丼套餐仲有冷蕎麥麵。蕎麥麵嘅顏色特別深綠,充滿韌勁。最後就係䄂子雪糕,感覺好清新,質感出色。對我而言,今次可謂deluxe嘅體驗,希望將來能夠有能力請返老母!

三色丼

Sashumi  Lunch

三色丼套餐仲有冷蕎麥麵。蕎麥麵嘅顏色特別深綠,充滿韌勁。
蕎麥麵

最後就係䄂子雪糕,感覺好清新,質感出色。

2019-05-06
  • 蕎麥麵