2019-06-20
食肉獸朋友生日,想搵間靚靚地嘅扒房同佢慶生~其實好耐之前已經有留意到The Grill Room,風評不錯,而且食物相好吸引,重點係價錢唔貴,咁就帶埋壽星公去呢度grill一grill。餐牌嘅選擇看似唔多,但樣樣望落都幾好食咁,真係有啲選擇困難症發作忌廉牛油蒜雜菌 $48先嚟個小食,雜菌本身好新鮮好香菇菌味,再吸曬啲忌廉汁同蒜嘅香味,配埋烘多士,啖啖都係味覺享受燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $338叫咗五成熟,肉質很棒,瘦肉同脂肪兼而有之,切落又嫩又軟最鍾意入面啲肉係紅色嘅五成熟,熱力鎖住肉汁,既唔會過老又唔會血淋淋,少少血水剛剛好!侍應幫我哋落少少黑椒,簡單嘅調味已經好夠,唔洗點醬都好好食。個黑松露薯蓉更有驚喜!起初以為佢係兜醬嚟,因為佢個樣真係做得好creamy入口幼滑軟綿,牛油同黑松露味濃到化不開!就算後來凍咗都係咁正,食完有啲唔夠喉,如果可以大份啲就好喇慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米啲菜多到嚇咗一跳LOL 不過食完濃味嘅牛肉,食返啲菜清新下個口都好。三文魚肉質軟腍,中間半生熟嘅部分尤其好吃!香草乳酪汁醒胃又百搭,夾三文魚又得,襯沙律菜又得,配小麥米都得!得咗。SALTED C
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
SALTED CARAMEL $78
本身想叫件蛋糕畀壽星公,不過真係食得太飽喇,所以叫咗個奶昔作結。睇到上面成座山咁高嘅忌廉,就知呢個真係非一般嘅邪惡奶昔。加咗海鹽嘅焦糖,味道豐富有層次,係飲完令人心情大好嘅甜蜜滋味,我下次都一定會再點