2016-04-18
之前約左個朋友食飯, 咁等佢收工就去附近食好西。黎到荃灣三陂坊, 成排餐廳都唔知點揀好。 因為太肚餓唔想等位, 唯有揀間少人啲嘅心夜來潮試試佢。入面環境都唔錯, 全部用木傢私, 感覺好優雅。由於實在太肚餓嘅關係, 即刻就叫野食喇醬鹵鵝 ($98)呢個鹵水鵝唔錯, 夠晒入味, 作為前菜同送飯都OK。 不過就略嫌太多骨, 唔夠啖啖肉。豬油渣蒸水蛋 ($20)以呢個價錢黎講, 又真是唔能夠話佢個份量太細, 不過其實for兩個人食嘅話就剛剛好。 蛋夠晒滑, 而且面頭有蔥花同豬油渣襯番, 賣相唔會太單調。 蒸蛋本身比較淡, 襯埋油渣鹹鹹地, 幾好味!小米餃 ($20)呢份是汕尾市嘅代表小食之一嘅小米餃。其實個感覺同平時酒樓飲茶啲蝦餃差唔多, 只不過是塊皮厚啲, 同埋裹面唔是蝦而是豬肉。 或者可以話似魚皮餃哈哈! 醮上蠔油同埋秘制辣醬會更加惹味, 雖然我食完辣醬要狂灌水, 但值得一試潮汕砂鍋粥 ($160)呢份砂鍋粥可以自由選揀配料, 歡喜食乜就叫乜, 幾好。留意番呢個鍋有最低消費, 細嘅$160, 大嘅就$300。 我地叫左細膏蟹同埋一份鮮蜆, 就剛剛好$160。個鍋入面有蟹蓋, 不過已經冇晒蟹
由於實在太肚餓嘅關係, 即刻就叫野食喇
醬鹵鵝
豬油渣蒸水蛋
小米餃
潮汕砂鍋粥
呢份砂鍋粥可以自由選揀配料, 歡喜食乜就叫乜, 幾好。
個鍋入面有蟹蓋, 不過已經冇晒蟹膏, 應該是溶晒落鍋粥裹面。 另外啲蜆都好鮮甜, 而且粥底夠綿, 唔錯!