2015-11-22
秋風送爽,最適合行山做運動,今日同朋友行左Dragon's Back,一個簡單既hike,無mug好斜既地方,完全可以掌握到。之後去左大浪灣攤屍成個下午,實在太寫意。夜晚黎左蘭桂坊Korean Festival行下,好熱鬧,再選擇左浪人日本料理。女仔黎講,我就唔太理解浪人係咩意思,以為可能係個d流浪既人或者滑浪既人。相反,我朋友作為一個男仔,就開正佢個範,完全明白意思。佢話Ronin即係d無得保護主人既samurai戰士,有興趣仲可以睇下Akira Kurosawa既Seven Samurai。海藻豆腐沙律配和風汁$80海藻麵係透明個d一條條,超級爽,加埋滑滑豆腐粒同豆卜粒,新鮮雜菜同綠色發紫色海藻,我覺得超正,係一個好好既沙律前菜。牛油果蟹肉沙律拌餃子薄脆$80我好鐘意牛油果架,我朋友又鐘意食餃子,呢個創意小食就岩曬啦不過我覺得個牛油果可以再熟d,有小小部份仲硬硬地,我鐘意超稔好似牛油咁既不過撈左蟹肉同沙律醬,其實就咁食都好正,放在脆卜卜既餃子皮上係升華左!雜錦壽司五貫有五款魚:三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、左口魚、鯛魚,再加三文魚卷同玉子全部都好新鮮,食曬都幾飽!開頭有少少唔捨得食,因
一個簡單既hike,無mug好斜既地方,完全可以掌握到。
之後去左大浪灣攤屍成個下午,實在太寫意。
夜晚黎左蘭桂坊Korean Festival行下,好熱鬧,
再選擇左浪人日本料理。 女仔黎講,我就唔太理解浪人係咩意思,以為可能係個d流浪既人或者滑浪既人。
相反,我朋友作為一個男仔,就開正佢個範,完全明白意思。
海藻豆腐沙律配和風汁$80
海藻麵係透明個d一條條,超級爽,加埋滑滑豆腐粒同豆卜粒,
新鮮雜菜同綠色發紫色海藻,我覺得超正,係一個好好既沙律前菜。 牛油果蟹肉沙律拌餃子薄脆$80
我好鐘意牛油果架,我朋友又鐘意食餃子,呢個創意小食就岩曬啦
不過撈左蟹肉同沙律醬,其實就咁食都好正,放在脆卜卜既餃子皮上係升華左! 雜錦 壽司
全部都好新鮮,食曬都幾飽!
開頭有少少唔捨得食,因為佢個賣相係超級一流架,有粒燈細細玫瑰花,超靚呀!
三文魚腩始終都係首選,油脂重香
金目鯛甜味有,但唔夠爽
牡丹蝦就肥美、而且帶綿密既膠質感,肉身爽滑彈牙
另外兩款就普通無特別 厚燒鹿兒島和牛粒配山葵燒汁$340
超正呀呢個,鐵板咁熱住上,
咬落去真係juicy到必出黎,食和牛第一次咁多汁美味,
而且油脂分布平均,令每粒都入口即融咁
連d伴碟菇都超正,超甜,吸左牛肉精華! 雜錦天婦羅
焦點係個隻大蝦,啖啖肉,超滿足!
我覺得個漿可以再薄d 炸黑豚肉$80
咬落去,真係以為食豆腐,
因為你見到d肥糕融緊,但入口不膩啵
而且一絲絲多汁既豚肉,齒間留香!
用番杯asahi就最好! 豆腐墓絲
淡淡既,round up成晚滿足既一餐還幾好既!
整體環境舒適,地點便利,在LKF中心地段,去蒲前好選擇!
不過如果工作人員更主動介紹下d菜式更好,始終不太談熟悉!