2018-12-28
星期六最岩就係訓醒後再去食一個靚lunch!為男朋友補慶祝生日🎂,今日我帶佢去食omakase 🍣😍朋友話呢間係正宗日本師傅開的餐廳,我們到埗後都覺得好有日本風情, 好像去了日本人屋企一樣! 首先黎既係前菜墨魚仔, 之後就有茶碗蒸🥚接著就開始食壽司了🍣🥰第一件係金目鯛壽司,魚味清甜!之後係櫻花鯛, 我係第一次食櫻花鯛, 魚肉細嫩,都是比較淡味的魚火炙深海池魚腩,魚香味較濃,燒過後,更帶出本身魚香和魚油!熟成吞拿魚,<熟成>是將魚肉放在穩定的溫度和濕度中數天至數星期,魚肉中的酵素會令肉質及味道改變,所以同平時食既赤身好唔同左口魚柚子漬,新鮮好味!火炙梭魚都是較重魚味既魚赤貝裙邊壽司都好爽口而且十分鮮甜!北海道帶子亦都十分甜美!細個食過一次火炙蠔壽司因為太難食,所以咁多年都無自己叫來吃,今日的廣島蠔壽司令我改觀了!原來火炙蠔都係好好味呢!牡丹蝦壽司好新鮮,唔會太黏口火炙左口魚邊正呀!肥美又香魚油味!好想encore 呢!三文魚籽壽司🍣每一粒魚籽都卜卜脆的!而且唔會有腥味!海膽壽司🤗🤗一定係我食omakase 最期待既壽司!軟棉棉既海膽十分甜美,入口回甘!食完之後還有一杯相當
左口魚柚子漬,新鮮好味!火炙梭魚都是較重魚味既魚
赤貝裙邊壽司都好爽口而且十分鮮甜!北海道帶子亦都十分甜美!
牡丹蝦壽司好新鮮,唔會太黏口
火炙左口魚邊正呀!肥美又香魚油味!好想encore 呢!
三文魚籽壽司🍣每一粒魚籽都卜卜脆的!而且唔會有腥味!
海膽壽司🤗🤗一定係我食omakase 最期待既壽司!軟棉棉既海膽十分甜美,入口回甘!食完之後還有一杯相當有份量既海膽杯🤤🤤🤤食完真係滿足晒!!
之後仲有笛魚手卷同魚骨湯,魚湯濃郁!正!
最後就有豆腐雪糕refresh 下!
呢個lunch可以慢慢食,偶爾可以好好品嚐一下美食,是人生一大享受!🥰