2022-05-22
已經食左呢間好多次既我,520甘sweet既日子我再一次揀左黎呢度慶祝。今日坐鎮西環分店既系有別於平時我食開灣仔分店既師傅,師傅同樣地系健談幽默,今日仲見到新請既同事。前菜同刺身都系味道特別濃郁,前菜中既熒光魷魚配秘制miso sauce真系我食過甘多間oma 最有味道既一間。刺身方面,好喜歡佢地熟成左5日既深海池魚。唯獨膠魚稍微燒過左火,皮有少少overcooked既味道。鯖魚卷依舊系one of my favourite。去到沙律方面,今日師傅特別為我準備左青瓜蟹柳菠菜卷配和風汁。呢個真系好特別好好食!好清新!系我今晚既number 1。估唔到食左神川甘多次既我,依舊有開心驚喜既感覺。接下來既蛋黃炒軟殼蟹配蟹子,好味道到不能用文字形容,可能我比較誇張,但真系好岩我口味。蟹同蛋黃超得融為一體。體貼既師傅系上主菜前再上多個清煎茄子,作為清一清口中濃郁既蟹味。十分清甜。到主菜燒拖羅魚餃,實在充滿油份,食完可能會覺得膩。最後著名既秘制海鮮粥就唔需要多講,大家食過都知道有幾好味。甜品方面,文采好好既師傅用五二零一三一四題左首詩,寫系碟,再配上紅豆pancake加雪柚子sorbet系絕配既配搭
甜品方面,文采好好既師傅用五二零一三一四題左首詩,寫系碟,再配上紅豆pancake加雪柚子sorbet系絕配既配搭。
全餐飯充滿驚喜,飽到差d反肚。
Sake方面,師傅根據我口味揀左幾支甘口既俾我,老公話比起我自己帶黎既酒,呢度既sake好飲好多。
好喜歡呢度居酒屋既風格,有別於其他傳統oma,有人會中意,有人未必中意。
另外見到返左幾日工既新同事好努力甘介紹每碟菜式既名,產地,烹調方法,有好多進步空間,希望佢努力。睇得出呢間店上上下下都好有heart。