2025-02-25
呢間高質手工意粉店,一直bookmark左都未有機會試,原因係本身原店係大坑,唔太就腳,近排見到係牛頭角開左,實在太開心啦!呢間店無論平日定weekend都經常爆滿,建議大家提前訂位,或者選擇non peak hour 黎,就唔洗等位等咁耐Nocino既鋪位唔大,個人覺得餐枱比較細張,坐得唔係話好舒服,我地叫既野食基本上唔可以同時擺哂係枱,要食完前菜即刻拎走,拎走埋for refill既水樽先叫鬆動d可放之後既意粉同甜品。呢到中午有lunch set賣,感覺有d似另一間手工意粉集團店(P字頭),一個set有齊前菜,意粉同甜品(一定有意菜必備既Tiramisu)前菜:Arancini 這道炸Risotto波波外脆內軟,內裡充滿濃郁的芝士拉絲感。芝士的香氣和米飯的口感完美結合Wagyu Beef Tartare 話係呢到既signature,用上和牛生肉,加上特製的牛奶蒜蓉醬,口感層次豐富,表面仲有炸薯絲增添了酥脆感,不過因為我同朋友都唔太中意生牛肉既質地,所以當試過就算主菜意粉:Ox Cheek & Pickled Walnut Ragù - Pappardelle 店員強烈推薦,呢個意
前菜:
Arancini
Wagyu Beef Tartare
主菜意粉:
店員強烈推薦,呢個意粉果然令人一試愛上,非常滿意,手工闊麵好Al dente,搭配的牛頰面肉醬汁濃郁,加埋堆Parmesan cheese好creamy好香
Signature Reginette
呢個網上好hit既波浪型意粉,配上微辣既肉碎茄醬煮,味道唔錯,但就無牛面頰既咁突出,賣點勝在意粉口感夠彈牙
甜品:
Tiramisu
呢個提拉米蘇酒味比較濃,甜度適中,唔會過膩
栗子blueberry cheesecake
呢個cheesecake有驚喜!估唔到栗子溶同cheesecake咁夾,仲有粒粒藍莓醬,芝士蛋糕唔會太硬太實的的,入口有濃濃芝士味、藍莓香同栗子味,好滿足
呢間既set lunch雖然都要接近2百,但性價比都高,食到好飽,份量足夠,最緊要意粉質素好