2022-09-01
一到假日就想去餐廳打卡,同朋友吹水聚舊⋯⋯來到觀塘找到這間特色餐廳「合十」~餐廳內九成都係室外有遮蔭嘅位置,雖然冇冷氣但天然通爽,有足夠冷風機和風扇,感覺很大自然。另一邊亦有最潮嘅露營帳篷造型座位,有戶外氣氛但又保持私隱度。食物選擇多,都係present得靚靚,打卡一流,味道亦有高水準👍🏻芝士巴瑪火腿拼盤🧀🧀賣相超靚,有三款唔同嘅芝士。其中以藍芝士,味道最濃烈。另一款較軟身嘅入口溶化,非常幼滑,芝味亦較輕。提供鋦得香脆嘅麵包條🥖🥖配任何一種都好夾。旁邊嘅小䓤頭酸酸地清新開胃,橄欖都唔會太鹹。最欣賞巴馬火腿,肉質柔軟,油脂甘香,啖啖都享受到火腿嘅鮮味,而且不會偏鹹,份量十足!沙樂尾腸入口有油香但也不算太油膩,唔會放到好乾身好油溢嘅味道。阿婆的秘密(沙冰)🍹蘋果沙冰🍎蘋果汁和蘋果蜜帶來酸爽香甜嘅味道,清新解膩,喺室外較熱嘅天氣最啱不過。多一士不如少一士(士多啤梨沙冰)🍓香濃嘅士多啤梨味,加入了乳酪特別美味!香辣忌廉海鮮扁意粉材料豐富有鮮蝦、🍤青口、帆立貝。醬汁特別調製,稠身濃郁包裹着每條扁意粉,味道偏甜,假如多一點香辣會更加好。士多啤梨🍓乳酪瀑布蛋糕配雪糕餐廳新品,放在蛋糕上嘅toppin
來到觀塘找到這間特色餐廳「合十」~ 餐廳內九成都係室外有遮蔭嘅位置,雖然冇冷氣但天然通爽,有足夠冷風機和風扇,感覺很大自然。另一邊亦有最潮嘅露營帳篷造型座位,有戶外氣氛但又保持私隱度。
香濃嘅士多啤梨味,加入了乳酪特別美味!
香辣忌廉海鮮扁意粉
材料豐富有鮮蝦、🍤青口、帆立貝。
餐廳新品,放在蛋糕上嘅topping 是士多啤梨味🍓乳酪,微微酸亦有士多啤梨香,配合戚風蛋糕🍰和忌廉亦不會太甜,擺盤靚,視覺味覺雙重享受!😍🌟