2010-05-28 20 瀏覽
同2個朋友係旺角街市食完雞粥之後, 就搵甜品食喇本來想過黎義順食DAN奶, 點知已經關了門 (晚上約11時)所以, 我地食義順隔離呢間 - 大良八記.大良八記 在近這幾年 在全港九開了很多分店.可是, 它的招牌菜DAN奶的競爭太大了, 面對著 義順和澳牛 這兩個強大的對手, 大良八記實在站不著腳. 它的周邊甜品小吃也不夠特色. 味道也不太討好. 這從網上的食評已可見一斑.無計啦. 人總有時候要係無得選擇的情況下作出選擇. 芝麻胡 (cold) $12 芝麻胡夠杰身! 可惜味道偏甜. 芝麻味不夠香濃.所以感覺就像在吃黑色的糖槳.. 很嘔心吧? 海帶綠豆沙 $10 hot雖然餐牌上寫的是海帶綠豆沙, 但卻有不少大大條粗粗的香草.其實我試過食好多香草綠豆沙都會有香草係碗糖水入面,但係我未見過咁粗壯既香草出現係綠豆沙入面!佢粗壯到我咬都咬唔難 我建議佢要篩選比較幼身或者腍身既香草會比較易入口.除左嚇人的香草外, 味道和質感方面都不錯!雪中花 $18 cold雪中花這個甜品並非金滿堂獨有的.大良八記也有!各有各的特色.金滿堂的雪中花是涼粉,豆腐花,紅豆蓉和雪糕,再加上椰奶做base.而大良八
同2個朋友係旺角街市食完雞粥之後, 就搵甜品食喇

所以, 我地食義順隔離呢間 - 大良八記.

大良八記 在近這幾年 在全港九開了很多分店.

無計啦. 人總有時候要係無得選擇的情況下作出選擇.

芝麻胡 (cold) $12
芝麻胡夠杰身! 可惜味道偏甜. 芝麻味不夠香濃.
所以感覺就像在吃黑色的糖槳.. 很嘔心吧?

海帶綠豆沙 $10 hot
雖然餐牌上寫的是海帶綠豆沙, 但卻有不少大大條粗粗的香草.
其實我試過食好多香草綠豆沙都會有香草係碗糖水入面,
但係我未見過咁粗壯既香草出現係綠豆沙入面!
佢粗壯到我咬都咬唔難

我建議佢要篩選比較幼身或者腍身既香草會比較易入口.
除左嚇人的香草外, 味道和質感方面都不錯!

雪中花 $18 cold
而大良八記的雪中花則是雪耳蓮子和腐竹.
大良八記的雪中花比較滋補,而且不太甜.
蓮子煲得腍.雪耳也很爽口!
加上煲腍左既腐竹做底,,整個配搭就是很夾喔!

是3個甜品中最好食的!

服務和環境都很好!
我有些選舉困難症,常常都會問侍應意見, 請他們幫我選擇.
這似也不例外,
我問侍應要紅豆沙,綠豆沙,渣咋 定係腐竹糖水好呀?
有些不耐煩的侍應會不理會你 叫你自己選擇.
但是這裡的阿姐很體貼,觀察能力很好!
她應該係眼角"眇"到我d皮膚生暗瘡...><
佢就推介綠豆沙俾我 話綠豆沙清熱呀 不如試下呀

哈哈, 我就是很喜歡這些體貼的阿姐

今天晚上很開心呀

我地3個傾到鋪頭關門先走..
這裡的老闆也很有禮貌, 先提醒我們last order,然後結脹.
走的時候已一時多了, 幸好還有港鐵搭 ^0^
芝麻胡
海帶綠豆沙
香草柄?
雪中花
大合照^^
MENU
$15 (宵夜)
芝麻胡
雪中花