2021-12-01
大角咀想食西班牙菜通常都要去奧海城,原來杉樹街開咗間西班牙酒吧餐廳Ruru Tapas Restaurant。平時好少嚟呢個位,位置比較隱蔽,所以人流唔太多,感覺比較chill!西班牙辣椒仔 ($88)西班牙辣椒仔都幾大隻,煎香後灑少許鹽吊味,食落無草青味,不過略嫌調味稍鹹,橄欖油落得都重手咗d。紅酒辣肉腸配全麥麵包粒($98)辣肉腸好入味,食到紅酒嘅酒香,就咁食辣肉腸會比較鹹,配麵包粒可以中和返,不過份量偏小,呢個定價比較進取。朋友唔太食得辣,點知餐廳竟然得番香辣大蝦意大利麵及白酒辣蜆肉意大利麵選擇,兩款都係辣辣地,我哋開頭都比較擔心,好彩店員貼心地幫我哋要求盡量小辣。我哋點咗香辣大蝦意大利麵($188),意粉軟硬適中,炒得尚算香口,每啖都有蒜香,不過橄欖油一樣落得重手咗,食落較為油膩,份量唔多,約一人份量,性價比喺大角咀嚟講唔高。整體食物性價比頗低,味道有唔少進步空間,值得一讚嘅係環境坐得舒服,店員服務友善。
西班牙辣椒仔 ($88)
紅酒辣肉腸配全麥麵包粒($98)